Suspiciune de intoxicație cu insecticid, într-o gospodărie din Tăbărăști
Un copil de cinci ani a decedat duminică seară, după ce ar fi inhalat o substanță toxică încă neidentificată.
În această după-amiază, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău au infirmat suspiciunile de toxiinfecție alimentară ce fuseseră lansate în urma decesului unui copil de 5 ani, ajuns duminică seara la secția UPU în stop cardio-respirator. Această ipoteză fusese lansată, ținând cont de faptul că băiatul începuse să se simtă rău încă de sâmbătă, la scurt timp după ce luase masa cu părinții săi, la o fermă pe care aceștia o dețin în localitatea Tăbărăști. Copilul a mâncat sarmale și clătite, iar părinții săi le-au relatat medicilor că acesta a început să se simtă rău la scurt timp după aceea. A vărsat de mai multe ori, însă părinții nu s-au gândit că ar putea fi vorba de ceva grav, așa că nu au apelat la ajutor medical la momentul respectiv.
Starea copilului a continuat însă să se deterioreze, astfel că a doua zi, părinții au sunat la 112, solicitând intervenția unei ambulanțe. Tatăl său nu a mai avut răbdare să aștepte, așa că a urcat copilul în mașină și a pornit cu el spre Buzău, întâlnind ambulanța trimisă la caz, la intrarea în oraș. Pacientul a fost preluat de personalul medical, care a constatat că acesta intrase în stop cardio respirator. Au fost inițiate manevrele de resuscitare, iar în scurt timp ambulanța ajunsese la UPU.
Echipa de interventie de la UPU a încercat timp de două ore să îl readucă pe copil la viață, însă în jurul orei 17.00, medicii au fost nevoiți să se recunoască neputincioși și să constate, oficial, decesul. Dat fiind faptul că starea de rău se instalase la scurt timp după ce consumase sarmale și clătite la masă, suspiciunile inițiale au fost de toxiinfecție alimentară, provocată de un ingredient alterat din alimentele consumate.
Autopsia a infirmat însă această ipoteză, rezultatele fiind prezentate azi, de către directorul medical al SJU Buzău, medicul Dragoș Porumb, într-o conferință de presă. Acesta a precizat că legiștii nu au constatat modificări majore la nivelul sistemului digestiv, iar conținutul stomacal nu indica prezența vreunei substanțe toxice. A fost astfel infirmată și ipoteza conform căreia copilul s-ar fi intoxicat în urma ingerării unei substanțe chimice aflate în incinta fermei respective, folosită în scopuri agricole. dar a rămas suspiciunea că băiețelul ar fi putut inhala vaporii unei substanțe toxice, împotriva cărora sistemul său imunitar nu a putut lupta, medicii legiști constatând constatând modificări la nivel pulmonar.
Medicii suspectează că, cel mai probabil, substanța toxică a fost inhalată, ducând la o insuficiență respiratorie acută care, în final, a provocat stopul cardio-respirator. Dr. Dragoș Porumb a subliniat însă că substanța respectivă, care a fost inhalată de copilul de cinci ani, nu a fost identificată deocamdată, în acest sens fiind recoltate probe biologice care au fost trimise, pentru analize amănunțite, la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București.
În opinia directorului medical al SJU Buzău, ar putea fi vorba de un insecticid, acesta excluzând și ipoteza unei alergii la o anumită substanță care să fi cauzat decesul.
„Dintre substanțele chimice care se găsesc în gospodării sau în fermele agricole, părerea mea este că doar un insecticid ar putea produce astfel de efecte într-un timp atât de scurt. În cazul de față nu este vorba de ingerare, adică substanța nu a pătruns în tractul digestiv, nu a fost înghițită, ci a ajuns în plămâni, fiind inhalată. Probabil e o substanță foarte puternică, dacă efectele au apărut atât de rapid, dar rezultatele concrete le von avea în aproximativ o lună, când ni le vor transmite cei de la București”, a precizat dr. Dragoș Porumb. Totodată a cesta a mai precizat că părinții copilului nu au acuzat stări de rău similare și nu au fost internați.