Aspecte legate de TVA, in cazul societatilor medicale

18 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Relatia cu Fiscul pare pentru multi dificila si neplacuta, iar in privinta achitarii de TVA s-au creat de multe ori confuzii. Colaborarea cu un consultant fiscal va poate scuti insa de probleme.

 

Actul normativ care reglementeaza aspectele fiscale legate de TVA este Codul Fiscal. Conform Codului Fiscal, operatiunile de ingrijiri medicale sunt constiderate operatiuni de interes general si sunt scutite de TVA. Indiferent de forma in care esti organizat si indiferent de cifra de afacere la care ajungi in timp, aceasta activitate este scutita de TVA.

Am o mare nelamurire in ceea ce priveste plata TVA. Am o firma cu cod caen 8621 act de asistenta medicala generala, am depasit suma de 220.000 lei, am mers la ANAF, m-am inregistrat  platitor de TVA, mi-au dat certificatul, iar in momentul in care am facturat catre o societate cu TVA mi s-a spus ca nu este corecta factura, deoarece serviciile de medicina muncii sunt scutite de plata TVA. Mentionez ca nu se fac recoltari, doar consultatii. In momentul acesta nu mai stiu cum este corect”, ne scrie pe adresa redactiei SanatateaBuzoiana.ro , doamna Letitia Stancu, solicitand lamuriri.

In cazul sau, cu siguranta este vorba de servicii scutite de TVA. Prin eliberarea certificatului de platitor de TVA s-a omis o eroare, care trebuie reparata. Eu sunt de parere ca trebuie sa va intoarceti la institutia unde ati facut inregistrarea, sa vedeti cum se poate anula. Este important sa efectuati anularea inregistrarii de platiror de TVA .

 

Pentru ca in aceeasi situatie ar putea fi si alte societati medicale, venim cu completari la articolele precedente legate de plata TVA.

Pentru inceput, un extras din Codul Fiscal, cred ca este necesar

Cod fiscal, CAP.9   Operatiuni scutite de taxa :

ART. 141 Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii

(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:

a) spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati (…)

b) prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor de catre medicii stomatologi si tehnicienii dentari, precum si livrarea de proteze dentare efectuata de stomatologi si de tehnicieni dentari;

c) prestarile de ingrijire si supraveghere efectuate de personal medical si paramedical, conform prevederilor legale aplicabile in materie;

d) transportul bolnavilor si al persoanelor accidentate, in vehicule special amenajate in acest scop, de catre entitati autorizate in acest sens (se aplica pentru transporturile efectuate de statiile de salvare sau de alte unitati sau vehicule autorizate de Ministerul Sanatatii pentru desfasurarea acestei activitati);

e) livrarile de organe, sange si lapte, de provenienta umana;

 

In Normele Metododologice de aplicare a Codului Fiscal , se explica aceste aspecte, mai clar:

Art.24. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru:

a) serviciile de spitalizare si alte servicii al caror scop principal il constituie ingrijirea medicala, respectiv protejarea, inclusiv mentinerea sau refacerea sanatatii, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se cuprind in sfera de aplicare a acestei scutiri inclusiv servicii precum: efectuarea examinarilor medicale ale persoanelor fizice pentru angajatori sau companiile de asigurare, prelevarea de sange ori alte probe in vederea testarii prezentei unor virusi, infectii sau alte boli, in numele angajatorilor ori al asiguratorilor, certificarea starii de sanatate (de exemplu cu privire la posibilitatea de a calatori);

b) operatiunile care sunt strans legate de spitalizare, ingrijirile medicale, incluzand livrarea de medicamente, bandaje, proteze si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare catre pacienti in perioada tratamentului, precum si furnizarea de hrana si cazare pacientilor in timpul spitalizarii si ingrijirii medicale, desfasurate de unitatile autorizate prevazute la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Scutirea nu se aplica  insa  meselor pe care spitalul le asigura contra- cost, vizitatorilor, intr-o cantina sau in alt mod in spital si nici pentru bunurile vandute la cantina spitalului.

 

Sunt totusi cateva operatiuni care nu intra in sfera de scutire:

a) serviciile care nu au ca scop principal ingrijirea medicala, respectiv protejarea, mentinerea sau refacerea sanatatii, cum sunt:

1. serviciile care au ca unic scop intinerirea sau infrumusetarea;

2. serviciile care au ca scop furnizarea unor informatii necesare pentru luarea unei decizii cu consecinte juridice, cum sunt: eliberarea de certificate cu privire la starea de sanatate a unei persoane, destinate utilizarii in scopul acordarii dreptului la o pensie, elaborarea unor rapoarte de expertiza medicala privind stabilirea raspunderii in cazurile de vatamare corporala, precum si examinarile medicale efectuate in acest scop, elaborarea unor rapoarte de expertiza medicala privind respectarea normelor de medicina muncii, in vederea solutionarii unor litigii, precum si efectuarea de examinari medicale in acest scop, pregatirea unor rapoarte medicale bazate pe fise medicale, fara efectuarea de examinari medicale;

b) furnizarea de medicamente, bandaje, proteze medicale si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare, care nu este efectuata in cadrul tratamentului medical sau al spitalizarii, cum ar fi cele efectuate de farmacii, chiar si in situatia in care acestea sunt situate in incinta unui spital ori a unei clinici si/sau sunt conduse de catre acestea;

c) serviciile medicale veterinare.

In conformitate cu prevederile art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal sunt, de asemenea, scutite de TVA, serviciile de ingrijire medicala furnizate de unitati autorizate conform prevederilor OG nr. 109/2000 privind statiunile balneare, climatice si balneoclimatice si asistenta medicala balneara si de recuperare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 343/2002, cu modificarile ulterioare, precum si serviciile de cazare si masa furnizate pe perioada acordarii ingrijirilor medicale. Scutirea se aplica atat pentru serviciile prestate pacientilor ale caror bilete sunt decontate de Casa Nationala de Pensii Publice, cat si pentru cele prestate pacientilor care beneficiaza de tratament pe baza de trimitere de la medic.

Serviciile de cazare si masa beneficiaza de scutirea de TVA in masura in care sunt furnizate de aceeasi persoana care furnizeaza serviciul de tratament, fiind considerate accesorii serviciului principal scutit, respectiv serviciului de tratament. In acest sens, persoana care furnizeaza pachetul de servicii poate furniza serviciile de tratament, cazare si masa cu mijloace proprii sau achizitionate de la terti.

Nu beneficiaza de scutirea de TVA serviciile de cazare si/sau masa furnizate de alte persoane catre persoana impozabila care furnizeaza pachetul de servicii compus din servicii de tratament, masa si/sau cazare.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera servicii de contabilitate si consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.

 


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*