„Asuma-ti sa fii sanatos!” – Decalogul prevenirii maladiei Alzheimer
Profesionistul saptamanii, prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, de la spitalul Colentina, prezinta principalele reguli de care trebuie sa se tina cont pentru a reduce riscul aparitiei acestei tulburari cognitive specifice varstei inaintate.
UMF Carol Davila din Bucuresti continua proiectul-pilot in domeniul preventiei lansat in urma cu o luna, iar sfaturile profesionistului acestei saptamani vin din partea prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, seful Clinicii de Neurologie de la spitalul Colentina. Tema aleasa de acesta este legata de maladia Alzheimer, o tulburare cognitiva care apare cu preponderenta in randul persoanelor varstnice. Din pacate, efectele bolii sunt ireversibile, iar la acest moment nu exista inca un tratament care sa vindece aceasta maladie, si nici sa o previna, singurele terapii descoperite avand doar scopul de a incetini evolutia acesteia.
In aceste conditii, un element principal este preventia, iar specialistul saptamanii, a alcatuit un „decalog” de care fiecare dintre noi ar trebuie sa tina seama, pentru a reduce cat mai mult riscurile aparitiei acestei boli care ii afecteaza in egala masura atat pe pacienti, cat si pe cei din jurul sau.
Potrivit medicului, Boala Alzheimer consta in acumularea progresiva in creier a unor proteine agregate, ca un fel de „gunoi” pe care creierul nu il poate epura. Aceste modificari duc, in timp, la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale si slabirea performantei intelectuale a individului, pana la stadiul de dementa. „Din ce in ce mai frecvent, prieteni, cunoscuti, pacienti, oameni cu care ma intalnesc ma intreaba daca pot preveni boala Alzheimer. Daca pot sa ia un medicament, ceva, sa nu faca dementa. Ei bine, nu exista niciun medicament sau supliment care sa previna boala sau expresia clinica a bolii, insa preventia functioneaza. Pentru pacientii care au deja dementa, sigur, exista un tratament complex, care incetineste declinul cognitiv. Insa pentru preventie, nu. In primul rand as vrea sa fac distinctie intre boala Alzheimer si dementa asociata bolii Alzheimer, care apare in stadiul final al bolii, dupa 20 de ani de evolutie”, explica specialistul.
Acesta mai spune ca pune ca, pentru a scadea riscul de boala Alzheimer si pentru ca aceasta sa nu progreseze pana la stadiul de dementa, exista 10 reguli simple, usor de aplicat si de respectat, de care ar trebui sa se tina cont, incepand inca de la varsta de 30 de ani.
Decalogul preventiei maladiei Allzheimer, recomandat de dr Bogdan Ovidiu Popescu, cuprinde urmatoarele recomandari:
1. Interventii asupra stilului de viata, atunci cand avem 30-40-50 de ani – activitate fizica constanta, nutritie de tip dieta mediteraneana, controlul consumului de alcool.
2. Sa evitam traumatismele craniene, chiar si minore.
3. Sa evitam anxietatea si depresia, sa le tratam de indata ce apar.
4. Sa avem activitate intelectuala intensa continuu.
5. Sa avem contacte sociale cat mai dezvoltate, sa fim in contact si in schimb de idei cu cat mai multe alte persoane, de preferat prin contact direct.
6. Sa avem un somn cat mai bun, daca avem probleme de somn sa ne adresam unui specialist.
7. Sa tratam precoce si eficient factorii de risc vasculari – hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamatia sistemica, sa eliminam fumatul.
8. Sa mergem la medic si sa ne testam atunci cand ni se pare ca memoria, atentia, concentrarea au scazut, sau cand nu ne mai descurcam la fel de bine in activitatea curenta.
9. Sa raportam medicului daca avem in familie cazuri de boala Alzheimer, mai cu seama daca au debutat sub 65 de ani.
10. Sa incercam in fiecare zi sa fim bucurosi, sa ne distram si sa ne propunem sa vizitam locuri noi si sa cunoastem oameni noi.