Athletic Cardio Club – singurul club sportiv din Europa infiintat de medici pentru a reduce numarul pacientilor

25 februarie 2014 | 0 comentarii |

Proiectul a fost demarat acum doi ani de medicii cardiologi din Romania, in scopul de a se da exemplu personal pacientilor carora le recomanda multa miscare.

 

mv_0782

Crosul Cardiologilor

Olimpiada Inimilor pe care au organizat-o zilele trecute reprezinta doar o mica parte din activitatile sportive in care se implica medicii cardiologi din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, fiind mai putin cunoscut faptul ca acestora li se datoreaza infiintarea si functionarea unui inedit club sportiv, unic in Europa, in cadrul caruia medicii se antreneaza si concureaza cot la cot cu cei carora le recomanda zilnic sa faca miscare pentru a se feri de bolile cardiovasculare. Pentru ca nu au dorit sa se rezume doar la recomandarile facute pe hartie, un grup de 32 de medici, in majoritate cardiologi, au decis in urma cu doi ani sa ofere exemplul personal, incurajandu-i totodata pe oameni sa faca miscare, infiintand in acest sens Athletic Cardio Club. Clubul a fost pus pe picioare avand initial 33 de membri, dintre care 32 medici, iar in urma cu patru luni, a demarat un proiect in care a atras-o si pe atleta Gabriela Szabo.

Era si a ramas inca singurul club sportiv de acest gen din Europa, infiintat de medicii cardiologi pentru a-i incuraja sa faca miscare pe cei care le bat la usile cabinetelor si, totodata, pentru a evita sa aiba noi pacienti, preferand sa se intalneasca cu acestia pe pista de atletism, la antrenament, nu in cabinetul medical.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dupa doi ani de la infiintare, Athletic Cardio Club a ajuns la 380 de membri, apoape o treime dintre acestia avand alte profesii decat cea de medic. Presedinte al clubului este cardiologul Gabriel Tatu-Chitoiu, unul dintre membrii fondatori, care spune ca „ideea clubului este foarte simpla: am cautat o modalitate concreta de punere in aplicare a unui program national de preventie a bolilor cardiovasculare la nivelul Societatii Romane de Cardiologie. Dincolo de alte planuri pe hartie am zis sa facem ceva concret. Ideea este destul de simpla: una este sa le spui oamenilor ca trebuie sa faca miscare pentru a preveni orice boala cardiovasculara si alta este sa o faci impreuna cu ei, esti mult mai credibil. Toata ideea a fost destul de simpla: sa facem un club care este al nostru, al cardiologilor, noi nefiind altceva decat vectorii, sa fim exemple care sa fie urmate de oameni care au alte profesii”. Acesta a mai mentionat ca este singurul club de acest gen din Europa si ca se intentioneaza ca de la aceasta idee sa se ajunga la infiintarea unei Federatii Athletic Cardio club in Europa.

 

schimb-stafeta-emilian_alex_1Cooptarea atletei Gabriela Szabo in cel mai recent proiect al clubului este considerata un succes, impreuna cu aceasta urmand a se organiza mai multe manifestari sportive. Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu a precizat ca scopul este sa determine astfel mii de oameni sa se apuce de activitati sportive, pentru ca totul va fi in beneficiul sanatatii lor.

Una dintre provocarile lansate de membrii clubului catre cei pe care nu si-i doresc ca pacienti, este parcurgerea a 600 de kilometri, fie in alergare, fie in mers normal. Pentru a raspunde acestei provocari, amatorii trebuie sa intre pe site-ul clubului si sa se inregistreze ca membri, creandu-si astfel un cont in care pot sa isi treaca si sa isi monitorizeze activitatile zilnice. „Fiecare in tara asta se duce si face ce activitate doreste, alearga, merge pe jos si la sfarsitul zilei intra pe site si isi pune numarul de km pe care i-a facut in ziua respectiva. In felul acesta isi contabilizeaza singur numarul de km pe care i-a parcurs si, in acelasi timp, apare intr-un clasament national”, a precizat presedintele clubului.

Important de mentionat este si faptul ca medicii membri ai Athletic Cardio Club reprezinta Romania la campionatele internationale ale medicilor.

Oricine poate deveni membru al clubului, daca indeplineste doua conditii esentiale: practica in mod constant activitate fizica, circa 30 minute pe zi, si nu fumeaza.

 


Adaugati un comentariu


 

*