ATR sustine dezvoltarea transplantului pulmonar in Romania, dar in conditii de siguranta pentru pacient

19 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

In legatura cu scandalul privind Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfanta Maria, Asociatia Transplantatilor prefera sa astepte concluziile verificarilor Corpului de Control al Ministerului Sanatatii si pozitia Agentiei Nationale de Transplant. 

 

transplant pulmonarIn contextul in care problema transplantului pulmonar in Romania se afla in centrul unei controverse, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) isi exprima sustinerea fata de necesitatea existentei unui centru de transplant pulmonar in tara noastra si isi manifesta „interesul fata de concluziile corpului de control al Ministerului Sanatatii, pozitia Agentiei Nationale de Transplant si decizia Ministrului Sanatatii”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro .

Gheorghe Tache, presedintele ATR, mentioneaza ca existenta unui Centru de transplant pulmonar in Romania este necesara pentru „cresterea accesului la transplant pulmonar, accesul rapid la monitorizare si tratament in situatii de urgenta medicala a pacientilor transplantati, scaderea costurilor atat ca transplant, cat si ca monitorizare, fructificarea experientei acumulate de medicii pneumologi din tara noastra”.

Cu privire la acreditarea si efectuarea de transplant pulmonar la spitalul Sfanta Maria, ATR precizeaza ca „pacientii sunt interesati de dotarea blocului operator si a sectiei de ATI, conditiile de ingrijire spitaliceasca, recuperare si monitorizare, existenta complete a corpului medical pe segmentele operator, ATI, recuperare si monitorizare” si asteapta concluziile verificarilor efectuate in legatura cu situatia acestui centru de transplant pulmonar.

 

transplant-pulmonarReamintim cititorilor ca ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, zilele trecute, ca a dispus o verificare, cu ajutorul inspectorilor Corpului de control al Ministerului pe care il conduce, la Agentia Nationala de Transplant si la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, care ar fi fost acreditat pentru transplant pulmonar fara a indeplini conditiile de asigurare a monitorizarii pacientilor posttransplant, ceea ce contravine legii si ar putea pune in pericol viata pacientilor.

Mai mult, ministrul a spus ca unitatea medicala respectiva a cerut decontarea unui transplant la acelasi pret cu cel de la AKH – Austria, pret in care unitatea medicala austriaca asigura si transportul si monitorizarea posttransplant a pacientului. „De la Spitalul Sfanta Maria am primit o prima cerere pentru decontare, care era la undeva la 110.000 sau 120.000 de euro, iar dupa ce am solicitat o justificare a costurilor, raspunsul dumnealor a venit nu in cuvinte, ci in alte cifre. Dintr-o data, costa 80.000 de euro…”, a spus ministrul Voiculescu, mentionand ca „exista suspiciuni argumentate conform carora acreditarea centrului s-a facut la presiune politica, fara a se respecta toate conditiile obligatorii”.

 

Gheorghe Tache - ATRMentionand ca este o asociatie care grupeaza si reprezinta pacienti cu toate tipurile transplant, cu arie de acoperire nationala si este implicata activ in promovarea si sustinerea acestei ramuri de varf a medicinei, ATR transmite ca a sustinut si sustine permanent dezvoltarea activitatii de transplant in tara. In acest scop a facut demersuri directe la Ministerul Sanatatii si a desfasurat campanii pro-donare, a participat la conferinte pe structura pacient – medic – decident, urmarind si solicitand in permanenta accesul la transplant si SIGURANTA pacientilor transplantati.

De fiecare data, ATR a luat atitudine si a intervenit la factorii de decizie din sistemul medical pentru orice problema semnalata de pacienti, care a vizat calitatea si siguranta vietii pacientului. Astfel, ATR a sustinut de cate ori a fost nevoie, la Ministerul Sanatatii, problemele de acces la transplant si la tratament ale pacientilor pre si post transplant pulmonar. Numai in acest an a fost nevoie sa intervenim atat in timpul mandatului d-lui Achimas – Cadariu, cat si al d-lui Vlad Voiculescu”, mentioneaza Gheorghe Tache.

Presedintele ATR atrage insa atentia ca, din momentul in care o unitate spitaliceasca din tara noastra a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finantatrea de catre statul roman a operatiilor de transplant pulmonar, dar si a monitorizarii pacientilor post transplant, in exteriorul tarii.

 


Adaugati un comentariu


 

*