Au fost aprobate normele pentru organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare anti-Covid

24 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Totodată, institutul Cantacuzino a primit autorizație de distribuție en-gros, în calitate de centru național de stocare a vaccinurilor împotriva Covid-19.

 

În cursul zilei de ieri a fost aprobat ordinul de ministru care stabilește normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva noului coronavirus. Acestea vor fi înființate în fiecare județ, prin ordin al ministrului Sănătății și la propunerea direcțiilor de sănătate publică, fiind prevăzute mai multe forme de organizare. Astfel, vor existe centre de vaccinare fixe, dar și centre mobile, sub forma unor caravane sau alte formaţiuni care aparţin Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau Ministerului Apărării Naţionale, respectiv structurilor subordonate acestora. Totodată, vor mai exista și centre de vaccinare de tip drive-through, pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale, iar în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de tipul vaccinurilor disponibile, vaccinurile vor putea fi administrate și în cabinetele medicilor de familie. Nu în ultimul rând vor fi înființate și echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locaţii specifice.

Funcționarea centrelor va fi avizată temporar de direcțiile de sănătate publică, iar centrele de vaccinare care aparţin ministerelor cu reţea proprie vor fi organizate şi avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerinţelor legale.

 

Ordinul mai prevede că toate centrele de vaccinare fixe sau mobile vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar. Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional.

Pentru a se vaccina, pacienții trebuie să își facă o programare în prealabil, fie prim medicul de familie, fie on-line sau telefonic. Este nevoie de programare pentru a se putea asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise şi perioadei de monitorizare post-vaccinare, dar  şi pentru a reduce la minim riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Totodată ordinul stabilește și centrele de stocare și distribuire a vaccinului la nivel național. Este vorba de Institutul Cantacuzino, desemnat centrul principal, și de Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Dr. Iacob Czihac din Iaşi, Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Dr. Constantin Papilian din Cluj-Napoca, Spitalul Militar de Urgenţă  Dr. Alexandru Gafencu din Constanţa, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Dr. Ştefan Odobleja din Craiova, Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria din Braşov și Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Dr. Victor Popescu din Timişoara.

 

Zilele trecute, Institutul Cantacuzino a primit autorizaţia de distribuţie en-gros din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Acest document se eliberează în vederea distribuţiei medicamentelor cu autorizaţie de punere pe piaţă, în statele membre ale Spaţiului Economic European. În baza acestei autorizații, Institutul Cantacuzino poate desfăşura operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare, cum ar fi medicamentele imunologice sau medicamente are necesită manipulare la temperaturi scăzute, așa cum este și cazul vaccinului produs de Pfizer și BioNTech.

Astfel, Centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva Covid-19 din cadrul Institutului Cantacuzino este din acest moment complet autorizat şi avizat de către ANMDMR – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

Sâmbătă, 26 decembrie, centrul va recepţiona prima tranşă de 10.000 de doze ale primul vaccin împotriva Covid-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă. Imediat după primirea dozelor, acestea vor di distribuite către spitalele de boli infecţioase din prima linie în lupta împotriva Covid-19.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*