Autoritățile din Sănătate anunță noi măsuri în beneficiul pacienților

Printre acestea, demararea unui nou program de screening în domeniul bolilor cadriovasculare, procurarea medicamentelor de la orice farmacie din țară și servicii paraclinice la orice furnizor aflat în contract cu sistemul asigurărilor de sănătate. 

 

Sorina Pintea

În cadrul unei dezbateri centrate pe problema bolilor cardiovasculare în România, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și președintele CNAS, Razvan Vulcănescu, au anunțat câteva măsuri care vor fi puse în aplicare chiar din acest an, măsuri despre care reprezentanții autorităților spun că vor veni în sprijinul pacienților.

Astfel, în condițiile în care bolile cardiovasculare continuă să constituie principala cauză de mortalitate în România, având o incidență foarte ridicată, Sorina Pintea a anunțat lansarea unui nou program de screening privind factorii de risc pentru bolile din această categorie. Ministrul a precizat că programul se va derula prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, care vor fi plătiți pentru această activitate, urmând a fi demarat spre sfârșitul acestui an. Costurile totale ale programului vor fi de 25 de milioane de euro, acesta urmând să se deruleze pe o perioadă de cinci ani.

Pintea s-a referit și la acțiunile prioritare din domeniul bolilor cardiovasculare, recunoscând că s-a aplicat o reducere a bugetelor alocate în acest scop, însă susține că la rectificare vor fi alocate toate fondurile necesare.

 

Razvan Vulcanescu

Cu aceeași ocazie, președintele interimar al CNAS, Razvan Vulcănescu, a anunțat că la nivelul instituției pe care o conduce au fost făcute demersurile necesare încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice, care a fost inclus condiţionat în lista de medicamente.

Totodată, Razvan Vulcănescu susține că în cadrul celor 13 subprograme susținute în prezent de CNAS, vor fi tratați anul acesta circa 30.000 de pacienți cu boli cardiovasculare. „Anul acesta estimăm un buget de aproape 130 milioane de lei. Numărul bolnavilor trataţi prin proceduri de dilatare percutanată, de exemplu, a ajuns la 13.000 de pacienţi pe an, numărul de bolnavi trataţi prin implantarea de stimulatoare cardiace a ajuns la 5.600, iar numărul de bolnavi trataţi prin intervenţii de chirurgie vasculară a ajuns la 5.600 de pacienţi pe an”, a declarat președintele interimar al CNAS.

 

Totodată, Vulcănescu a anunțat că, de la 1 iulie, toți pacienții vor putea să își procure medicamentele cu sau fără contribuție personală de la orice farmacie din țară care este în contract cu CNAS. De asemenea, pacienții asigurați vor putea merge cu biletele de trimitere pentru investigații paraclinice la orice centru specializat din țară, cu condiția ca acesta să se afle în relație contractuală cu CNAS.

În prezent există restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate cu care se află în contract şi medicul care eliberează reţeta sau biletul de trimitere, însă de la 1 iulie această restricție va fi ridicată, pacientul având libertatea de a se adresa oricărei farmacii sau oricărui centru de investigații paraclinice. „Dorim ca, începând cu data de 1 iulie, asiguraţii să poată obţine medicamente cu şi fără contribuţie personală de la absolut orice farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul de asigurări sociale de sănătate, respectiv, să îşi poată efectua investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate la orice furnizor de profil din ţară”, a precizat Răzvan Vulcănescu.

 

Dr. Dragos Vinereanu

În cadrul aceleiași dezbateri, medicul Dragoş Vinereanu, președintele Societăţii Române de Cardiologie, a readus în atenția autorităților faptul că mortalitatea în România, din cauza problemelor cardiovasculare, este de 60%,  iar aproximativ 45.000 de români sunt diagnosticați anual cu insuficiență cardiacă. „Dacă este să comparăm cu cancerul, în România mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este în mod evident principala cauză a acestei speranţe de viaţă reduse, care, în fapt, este cu circa zece ani mai redusă decât în majoritatea ţărilor din UE. Doar Bulgaria mai este la acelaşi nivel cu noi. Peste 560.000 de pacienţi, adică circa 4,7% din populaţia de peste 35 de ani, are diagnosticul de insuficienţă cardiacă. În plus, sunt mulţi alţi pacienţi care nu sunt depistaţi încă. Ei au boala, dar nu sunt depistaţi. Circa 45.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insuficienţă cardiacă. Cinci cazuri noi pe oră… Avem un deces pe oră… În spital un om moare în fiecare oră din cauza insuficienţei cardiace. Circa 15% din pacienţii cu insuficienţă cardiacă sunt respitalizaţi în primele 30 de zile după externare. O treime din pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor sau sunt respitalizaţi în primul an după externare”, a subliniat dr. Dragoș Vinereanu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Prof Dr Dr C C P spune:

    Buna dimineata Romania .
    Scopuri nobile cu sume alocate la prima vedere ,dar raportate la numarul de bolnavi si cazuri dpv matematic si real insssuciente pentru a face fata …

Adaugati un comentariu


 

*