Autoritățile, pacienții și producătorii caută soluții la problema imunoglobulinelor

19 februarie 2018 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Cristian Grasu spune că se întrezărește o rezolvare a crizei, iar săptămâna aceasta se va negocia un nou contract cu unul dintre producătorii care au solicitat să revină pe piața românească.

 

Problema imunoglobulinelor a fost, zilele trecute, tema unei dezbateri care a reunit în jurul aceleiași mese reprezentanți ai autorităților din Sănătate, ai pacienților cu boli autoimune și reprezentanți ai producătorilor de medicamente din această gamă. Criza de imunoglobuline de pe piața românească a apărut în urmă cu mai mult timp și s-a acutizat pe parcurs, fiind negată de fostul ministru al sănătății, Florian Bodog, până la momentul în care mai mulți părinți ai unor copii cu boli autoimune au protestat în fața ministerului în luna octombrie a anului trecut. Fostul ministru a recunoscut la acel moment că, într-adevăr, sistemul se confruntă cu o criză, la inceputul lunii decembrie fiind înregistrat și primul deces datorat lipsei din spitale a medicamentelor din această gamă.

Cea mai importantă măsură luată pentru a-i determina pe producători să revină pe piața românească a fost eliminareaa taxei claw-back în cazul lor, măsură ce a stârnit imediat reacția celorlalți producători, care au solicitat și ei măsuri similare.

În cadrul dezbaterii de zilele trecute, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Cristian Grasu, a declarat că producătorii de imunoglobulină au început să solicite reînscrierea pe piaţa din România, iar criza acestor produse urmează să se îndrepte către o rezolvare.

 

Dr. Cristian Grasu

Secretarul de stat mai spune că acest fapt este o urmare a deciziei luate de guvernul anterior, privind suspendarea taxei claw-back pentru producătorii de imunoglobuline, decizia pe care a calificat-o ca fiind una „curajoasă”.

„Deja au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piaţa din România. Unul dintre ei este deja în faza avansată de obţinere a preţului, ceea ce înseamnă că zilele următoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare după o decizie curajoasă luată de Guvern. A fost o decizie foarte grea. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată ţara”, a declarat secretarul de stat.

Dr. Cristian Grasu a mai adăugat că, la nivelul întregii tări, este nevoie de 130 de kilograme de imunoglobuline anual, pentru tratamentul pacienților cu imunodeficientă, iar la acest moment, cantitatea disponibilă este sub jumătate din necesar. „Suntem în permanenţă în contact cu medicii care sunt parte din tratarea imunodeficienţei primare şi în felul acesta ştim situaţia pacienţilor care au probleme acute severe şi pe care le monitorizăm. Sunt anumite amânări pentru anumiţi pacienţi, dar nu pentru cei care au o problemă acută severă”, a mai declarat acesta.

 

La rândul său, Otilia Stângă, vicepreședintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, a atras atenția că aprovizionarea cu imunoglobuline nu este constantă și există întârzieri la tratament care se reflectă în starea de sănătate a pacienților.  „Fiecare întârziere a tratamentului poate să îi provoace noi infecţii, noi afecţiuni, unele dintre ele cronicizându-se. Este nevoie să găsim soluţii pe termen lung şi să avem o aprovizionare constantă, să ştim că lună de lună pacienţii îşi vor primi tratamentul la timp”, a declarat aceasta, menționând că numărul aproximativ al pacienţilor cu imunodeficienţă primară din România este de aproximativ 200.

Reprezentantul unei companii importatoare de imunoglobuline, care a continuat să aprovizioneze pieța autohtonă, a declarat că respectiva compania nu poate susține singură întreaga piață din România. „Noi nu am întrerupt livrările nici înainte de suspendarea taxei claw-back, continuăm să livrăm în acelaşi ritm, dar avem un ritm limitat de capacitatea de producţie a fabricii noastre, de zece ori mai mică decât a altor producători, care nu livrează”, a precizat acesta. Pentru a atrage atenția asupra necesității actualizării prețului oferit de statul român pentru aceste medicamente, acesta a arătat că în „SUA gramul de imunoglobulină normală se vinde cu 75 de euro. În România importăm astăzi, după ce a fost eliminată taxa clawback, cu 34 de euro pe gram. În ţările arabe preţul este 82. La nivel european, cel mai mic preţ cu care se vinde imunoglobulina normală umană este de 37 de euro la ieşirea pe poarta fabricii. Noi nu putem să oferim mai mult de 34, poate şi pentru că nu avem, în momentul de faţă, preţul actualizat la cursul valutar prezent”, a punctat acesta, arătând că România are cel mai mic preț.

 

Sorina Pintea

În cursul acestei dimineți, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că la începutul lunii viitoare următoare vor mai fi aduse în țară prin Unifarm 200 de fiole cu imunoglobuline, necesare pentru tratamentul copiilor cu imunodeficiență.

„Am avut discuţii la sediul Unifarm şi la sediul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Urmează să intre cantităţi noi în ţară pe baza unor promisiuni ferme. Dar până când nu văd intrate medicamentele nu pot să spun că acest lucru mă încântă. Dar pacienţii să fie liniştiţi. În fiecare zi ţinem legătura cu cei care trebuie să facă acest lucru şi îi presăm să îşi respecte contractele, contracte care deja există. Urmează să intre în ţară 200 de fiole dintr-un produs cu administrare subcutanată pentru copii la începutul lunii martie, iar livrările celelalte sper să decurgă conform contractelor. Asta cel puţin ne-au asigurat distribuitorii. Este vorba despre un nou produs care intră în acest moment şi care mai are nevoie de câteva zile pentru avizare”, a declarat ministrul sănătății, în această dimineață.

 


Adaugati un comentariu


 

*