Balonul gastric, procedura minim invazivă prin care chirurgii Spitalului Angi San schimbă vieți
Balonul gastric este o soluție non-chirurgicală, minim invazivă, folosită cu succes în cazul celor cei care vor sau au nevoie de sprijin pentru a pierde în greutate și care fie au contraindicații pentru chirurgia bariatrică, fie nu doresc să treacă prin această intervenție chirurgicală.
Cu toții știm că surplusul de kilograme diminuează starea de bine și poate declanșa o serie de afecțiuni grave, așa că nu puține sunt persoanele care încearcă diete drastice pentru a slăbi, iar de multe ori acestea, fie eșuează, din cauza imposibilității controlului senzației de foame, fie cauzează dereglări în funcționarea organismului și expun persoanele respective la boli cu care, altfel, nu s-ar fi confruntat.
Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să slăbească fără efort și fără intervenții chirurgicale complicate și costisitoare, Spitalul privat Angi San din Buzău a introdus în practica clinică o metodă inovatoare de slăbit – balonul gastric. Această procedură, realizată de medicii chirurgi Răzvan Dedu și Cătălin Bostan, promite să fie soluția ideală pentru persoanele care se luptă cu obezitatea și care nu au reușit să obțină rezultatele dorite prin diete sau exerciții fizice sau care nici nu-și doresc sau nu au indicație pentru chirurgia bariatrică ori nu au starea biologică necesară unei intervenții chirurgicale.
Ce este balonul gastric și cum funcționează?
Balonul gastric este o soluție non-chirurgicală, minim invazivă, cu ajutorul căreia persoanele supraponderale sau obeze pot slăbi zeci de kliograme. Procedura de montare și de extragere a balonului (după 6 luni) este minim-invazivă și se realizează printr-o manevră endoscopică, sub analgosedare.
„Procedura constă în introducerea unui balon de silicon umplut cu soluție salină în stomac, care ocupă o treime din volumul stomacului și induce o senzație de sațietate, reducând astfel aportul alimentar. Intervenția durează 20-30 de minute și se realizează sub sedare ușoară, astfel că pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. Pacienții care au optat pentru această procedură au raportat pierderi în greutate între 10 și 25 de kilograme, în primele șase luni. După cele 6 luni de utilizare a balonului intragastric și pierderea în greutate, acesta se extrage, iar volumul gastric revine la normal. Este însă esențial ca pacientul să păstreze obiceiurile alimentare sănătoase dobândite, altfel existând riscul ca kilogramele pierdute să revină, dacă alimentația echilibrată nu este menținută și după extragerea balonului. De aceea este importantă colaborarea cu un nutriționist și în această perioadă de adaptare”, explică dr. Răzvan Dedu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Angi San.
Beneficii pentru sănătate
După montarea balonului gastric, pacienții observă o scădere a valorilor colesterolului, echilibrarea glicemiei și îmbunătățirea funcțiilor hepatice, indicând o recuperare metabolică semnificativă asociată pierderii în greutate.
Potrivit specialiștilor Angi San, beneficiile includ și scăderea tensiunii arteriale, ameliorarea sindromului de apnee în somn, reducerea disconfortului articular și a simptomelor de reflux gastro-esofagian, iar menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase după îndepărtarea balonului contribuie la sustenabilitatea acestor beneficii pe termen lung. Potrivit studiilor în domeniu, o scădere în greutate de 15% din masa corporală, în șase luni, duce la îmbunătățiri semnificative ale stării metabolice.
Balonul gastric sprijină eforturile pacientului, facilitând respectarea unei diete hipocalorice și motivând continuarea acesteia prin rezultatele obținute.
Cât de sigură este intervenția?
În cursul intervenției pacientul nu simte niciun disconfort, iar după intervenție este monitorizat câteva ore, după care poate pleca acasă. Eficiența dispozitivului este maximă dacă sunt adoptate și menținute schimbări sănătoase și permanente în dieta și stilul de viață al pacientului, asociate cu exerciții fizice regulate.
„În general, balonul gastric este bine tolerat de organism, iar pacienții care nu prezintă simptome gastrice nu necesită monitorizare constantă, după intervenție. Prima săptămână este o perioada de adaptare, în care pot apărea ușoare stări de greață sau ușoare dureri de stomac. În cazul în care disconfortul gastric persistă și după această perioadă, se poate verifica poziția dispozitivului printr-un examen ecografic. Majoritatea reacțiilor adverse sunt cauzate de o aciditate gastrică crescută, astfel că medicația și adaptarea dietei sunt esențiale pentru a depăși eventualele stări de disconfort, chiar și după perioada inițială de adaptare. Majoritatea pacienților suportă însă foarte bine balonul, organismul lor se adaptează rapid, iar gradul de toleranță este unul ridicat”, precizează dr. Cătălin Bostan, medic primar chirurgie generală, Spital Angi San.
Contraindicații
Montarea balonului endogastric este contraindicată pacienților cu hernie hiatală, patologii gastrice acute precum ulcerul și gastrita, afecțiuni renale, hepatice și pulmonare severe, tratament pe termen lung cu steroizi, intervenții chirurgicale gastro-intestinale anterioare fără evaluare amănunțită, precum și în cazul femeilor însărcinate, spun medicii chirurgi care realizează procedura la Angi San.
Pentru siguranță suplimentară, soluția salină din balon este colorată cu pigment albastru. În cazuri excepționale, de spargere a balonului, urina pacientului va deveni albastră în câteva ore, semnalând necesitatea ca pacientul să se prezinte la medic, în cel mult 24 de ore, pentru extracția dispozitivului. Pacienții sunt informați despre acest aspect, dar medicii spun că respectarea recomandărilor de a nu consuma băuturi carbogazoase și de a mesteca bine alimentele, reduce semnificativ riscul de spargere a balonului.
Costuri
Spitalul Angi San este singurul din Buzău în care se realizează acest tip de intervenție, iar pacienții care vor să slăbească prin această procedură non-chirurgicală și minim-invazivă, vor plăti 7.700 lei pentru montarea balonului gastric și 2.500 lei pentru procedura de extragere a balonului, peste 6 luni.
În vederea pregătirii pentru procedura de montare este nevoie de o consultație inițială cu unul dintre cei doi medici – dr. Răzvan Dedu sau dr. Cătălin Bostan, iar da după anamneză, examen clinic și un pachet de analize pentru evaluarea funcției organelor, dacă statusul gastric este în parametri optimi, se montează balonul. La Clinica Angi San, se utilizează Balonul Intragastric MedSil™.
În România, utilizarea balonului gastric pentru tratarea obezității a crescut semnificativ în ultimii ani, procedura fiind apreciată datorită eficienței și recuperării rapide, în special în rândul pacienților cu un indice de masă corporală (BMI) peste 27.
Clinica Angi San se remarcă prin echipa de medici specializați, echipamente moderne și un bloc operator la cele mai înalte standarde, iar pacienții beneficiază de posibilități de plată în rate, iar pentru anumite servicii medicale, de decontare prin asigurările private de sănătate.