Cadouri inedite de Valentine`s Day și de Dragobete, pentru creșterea stării de bine

14 februarie 2024 | 0 comentarii |

Ziua Îndrăgostiților și Dragobete constituie ocazii speciale în care iubirea și prețuirea față de partenerul de cuplu se poate manifesta într-un mod inedit și memorabil…

 

Luna februarie este considerată luna iubirii. Despre iubire se spune că „vindecă tot”, are beneficii incredibile asupra starii de sănătate și de bine într-un cuplu. Studiile de specialitate arată că încrederea în sine a persoanei care se simte iubită crește, cei care iubesc și sunt iubiți sunt mai puțin predispuși la depresie și chiar se vindecă mult mai repede decât cei care se află într-o relație ostilă, au o calitate mai bună a vieții.

În fiecare an, pe 14 februarie, ziua în care în calendarul romano-catolic este comemorat Sfântul Valentin, miliarde de oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua îndrăgostiţilor (Valentine’s Day). Românii au împrumutat și ei această sărbătoare, dar celebrează Ziua Îndrăgostiților și pe 24 februarie, de Dragobete. În două zile speciale, îndrăgostiții fac schimburi de mesaje de dragoste şi afecţiune, dăruiesc buchete de flori, cutii cu bomboane de ciocolată, dar şi cadouri deosebite sau experienţe inedite în natură.

 

Unul dintre dintre cele mai extravagante cadouri care buzoienii le pot fi oferi partenerului de cuplu, de Ziua Îndrăgostiților, poate fi o cină romantică pe cea mai înaltă clădire din România, la NOR Sky Casual Restaurant, un zbor cu balonul cu aer cald, pentru o experiență romantică unică, un masaj de cuplu la Shiseido Spa, cel mai luxos spa din România sau proceduri de chirurgie plastică și estetică oferite de Clinica Angi San din Buzău.

În cadrul campaniei de Valentine`s Day #happywife #happylife, Clinica buzoiană le propune bărbaților să achiziționeze vouchere cadou pentru augmentarea buzelor cu acid hialuronic, proceduri de rejuvenare facială, dar și pentru injecții cu botox sau acid hialuronic pentru rinocorecție, estomparea ridurilor, augmentarea bărbiei sau a pomeților. Sub sloganul „de Valentine`s Day cumpără-i ceva de care vă puteți bucura amandoi și ajut-o să se vadă în oglindă la fel de frumoasă cum o vezi tu”, Angi San oferă variante de card-cadou prin care ambii parteneri se vor putea bucura de un aspect fizic întinerit, plin de prospețime și întru totul pe placul lor.

 

Prima persoană care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind Ziua Iubirii a fost poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400), în poemul său „Parlement of Foules”, ale cărui versuri reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu conform căreia păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie.

În 1415, Charles, duce de Orleans, închis în Turnul Londrei, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne de Armagnac, la care s-a referit cu termenul de „valentină”. Cei doi nu s-au mai revăzut, dar mesajul face parte din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra. Se pare că şi regele Henry al V-lea a dorit să-i trimită o „valentină”, Catherinei de Valois și a angajat, în acest scop, un scriitor care a compus mesajul.

Cea mai veche „valentină” cunoscută, scrisă în limba engleză, datează din februarie 1477, când Margery Brews s-a referit la John Paston, peţitorul său, drept „right welbelouyd Voluntyn”. În Marea Britanie, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale obişnuiau să schimbe mici mărturii de afecţiune sau note scrise de mână. Din secolul următor, felicitările tipărite au început să le înlocuiască.

Americanii au început, probabil, să schimbe „valentine” la începutul anilor 1700. Primele felicitări produse în serie au început să fie vândute de prin anii 1840, de către Esther A. Howland (1828-1904), cunoscută şi ca „Mama Îndrăgostiţilor”, care a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate.

 

În tradiția românească, Dragobete, despre care se crede că ar fi fost fiul Babei Dochia, este cel care dă de veste că, la sfârșit de februarie, încep zilele magice ale Primăverii, iar iubirea și revenirea naturii la viață cer să fie celebrate. În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei și al iubirii, un duh poznaș și capricios, un Sfânt Valentin autohton, căruia i se mai spune și Cap de Primăvară. Bunăvoința lui trebuia câștigată, de aceea era prilej de mare veselie pentru tinerii satelor, care-i ofereau și primele flori ivite de sub zăpadă.

Pe 24 februarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele, o sărbătoare populară autentică, în care cu toții iubim, gândim, zâmbim și trăim sănătos, românește. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ea marcând începutul anului agricol, când întreaga natură renaște, păsările îşi caută cuiburi și ursul iese din bârlog. Odată cu natura reînvie şi iubirea, iar în credința populară, cei care petrec și se veselesc în ziua de Dragobete vor fi feriți de boli tot anul, iar oamenii care se dovedesc gospodari și au grijă de animale (chiar și de cele sălbatice) vor avea un an îmbelșugat.

 


Adaugati un comentariu


 

*