Bani mai putini, dar planuri mari pentru Sanatate, la nivel judetean

25 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

In sedinta de astazi a Consiliului Judetean Buzau, consilierii au aprobat, pentru sectorul sanitar, putin peste 22,5 de milioane de lei, in timp ce bugetul anului precedent a fost de peste 25 de milioane de lei.

 

Consiliul Judetean buzauIn aceasta dimineata a avut loc sedinta ordinara a lunii ianuarie a Consiliului Judetean Buzau, in cadrul careia a fost supus spre aprobare bugetul pe anul in curs al judetului, precum si defalcarea sumelor catre domeniile ce intra in atributiile administratiei locale. Toate cele 23 de  proiecte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, astfel ca incepand de astazi, se poate spune ca judetul Buzau are buget.

Astfel, conform hotararilor adoptate, bugetul total al judetului pentru anul in curs este de 271.273.000 de lei, suma provenita din venituri proprii, cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, subventii, donatii, sponsorizari si fonduri europene. Din aceasta suma totala, 22.527.000 de lei vor fi alocati domeniului Sanatatii, banii urmand a fi defalcati pe mai multe sectoare specifice acestui domeniu.

Anul acesta, suma totala alocata la nivelul judetului Buzau este cu mult mai mica decat cea din bugetul anului trecut, care a fost de aproape 355 de milioane de lei. Prin urmare, si fondurile alocate Sanatatii au fost diminuate, in comparatie cu cele alocate in 2015, cand au depasit 25 de milioane de lei.

In ciuda acestui fapt, autoritatile din administratia publica locala au planuri mari in acest an in ceea ce priveste investitiile in Sanatate, punandu-si sperantele in viitoarele rectificari bugetare si in obtinerea unor finantari din fonduri europene.

 

spital buzauTot in sedinta de astazi a fost adoptat si bugetul de venituri si cheltuieli al Spitalului Judetean, care prevede la sectiunea „venituri” suma de 99.730.000 de lei, in timp ce cheltuielile estimate pentru acest an se ridica la suma de 99.895.000 de lei.  Cea mai mare parte a acestei sume este alocata cheltuielilor de personal, care in 2016 se vor ridica la 63 de milioane de lei, in conditiile in care salariile personalului medical au fost majorate incepand cu luna octombrie a anului trecut, iar autoritatile locale intentioneaza sa faca noi angajari pentru a mai diminua criza de personal existenta la nivelul unitatii sanitare, ca de altfel in intreg sistemul public de Sanatate. Cheltuielile cu bunurile si serviciile se vor ridica la suma de 36.435.000 de lei, iar valoarea totala a burselor acordate medicilor rezidenti va fi de 260.000 de lei.

 

Ambulanta Urgente spital _2298Dupa cum se constata, suma totala reprezentand veniturile unitatii medicale este mai mica decat cea necesara pentru acoperirea cheltuielilor, asa ca pe parcursul acestui an este de asteptat sa mai fie operate rectificari bugetare in urma carora Spitalului Judetean sa ii fie suplimentate fondurile. De altfel, unitatea medicala se va afla inca din prima parte a anului in prim-planul atentiei administratiei locale, urmand a beneficia de o serie de lucrari finantate din fonduri europene. Este vorba despre reabilitarea termica a spitalului, despre care presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a dat din nou asigurari ca va incepe in cel mai surt timp, dar si despre lucrarile privind extinderea si modernizarea sectiei UPU. Pentru aceste lucrari, contributia financiara din bugetul local va fi redusa, lucrarile urmand a fi efectuate in cadrul unor proiecte cu finantare europeana. Tot din bani europeni, autoritatile administratiei locale spera sa poata incepe cat mai curand si lucrarile de reabilitare a vechii cladiri in care a functionat Spitalul Bratianu, destinatia imobilului urmand a fi insa schimbata din cea de unitate medicala, in Centru cultural si turistic.

 

maternitatea 3Nu in ultimul rand, consilierii judeteni au aprobat si hotararea privind modificarea organigramei si statului de functii a Spitalului Judetean, astfel incat sa fie posibila angajarea de personal pentru noua maternitate, ce urmeaza a fi deschisa pana la jumatatea acestui an. Deocamdata este vorba desore 20 de posturi noi de ingrijitoare, care vor fi incadrate pe sectiile de Neonatologie, O.G. I si O.G.II, tinand cont ca sediul in care isi va desfasura activitatea noua maternitate este cu mult mai spatios decat cel actual si astfel apare necesitatea de personal mai numeros pentru ingrijire, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nici numarul de ingrijitoare care lucreaza in prezent la maternitate nu este suficient.

Posturile au fost scoase la concurs chiar cu cateva zile inainte ca hotararea de consiliu privind modificarea organigramei sa fie aprobata, sesiunea de inscriere fiind deschisa pana pe data de 2 februarie. Incapand cu data de 10 februarie se va da concurs si pentru ocuparea a 92 de posturi de asistenti medicali in cadrul Spitalului Judetean, precum si a 15 posturi de infirmiere, a cinci posturi de brancardieri si a unui post de agent DDD (dezinfectie,dezinsectie, deratizare).

 


Adaugati un comentariu


 

*