Boala Parkinson, depistată precoce cu ajutorul telefoanelor inteligente

4 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Scanarea retinei cu un astfel de dispozitiv, în cadrul unui examen oftalmologic, poate detecta modificări ale vascularizației retinei, specifice acestei afecțiuni.

 

Un grup de cercetători americani de la Universitatea din Florida au creat un sistem menit să detecteze semnele bolii Parkinson bazându-se pe imaginile fundului de ochi capturate cu ajutorul telefoanelor inteligente. Aceștia au reușit să identifice boala Parkinson pe baza vascularizației retinei, caracteristicile cheie fiind vasele de sânge mai mici, ale retinei pacienților afectați.

În prezent, diagnosticarea bolii se bazează în principal pe simptomele specifice precum tremurături, rigiditate musculară și afectarea echilibrului, iar oamenii de știință americani spun că această abordare are limitări semnificative. Aceștia susțin că un simplu examen oftalmologic, combinat cu o tehnologie de învățare automată a inteligenței artificiale ar putea fi viitorul în detectarea timpurie a bolii Parkinson.

Este doar o imagine simplă a ochiului, ce poate fi făcută mai puțin de un minut, iar costul echipamentului este mult mai mic decât un aparat CT sau RMN. Dacă introducem acest lucru într-un screening anual, atunci putem diagnostica mai multe cazuri mai devreme ne, iar asta nepoate ajuta să înțelegem mai bine boala și să găsim un remediu sau o modalitate de a încetini progresia ei”, a declarat coordonatorul studiului, Maximillian Diaz, doctor în inginerie biomedicală.

 

Acesta a mai explicat că progresia bolii se caracterizează prin degradarea celulelor nervoase care subțiază pereții retinei, iar boala afectează, de asemenea, vasele de sânge ale retinei. Rezultatele cercetătorilor au indicat faptul că rețelele de învățare automată pot identifica boala Parkinson pe baza vascularizației retinei, având în vedere că schimbările în fiziologia creierului pot fi observate în ochi.

Problema cu actuala metodă de diagnosticare este că, de obicei, pacienții dezvoltă simptome numai după o progresie prelungită, cu leziuni semnificative ale neuronilor creierului. Aceasta înseamnă că diagnosticăm pacienții cu întârziere în procesul bolii. Prin noua metodă, imaginile pot fi capturate chiar și de un smartphone cu un obiectiv special. Această abordare poate avea, de asemenea, aplicații în identificarea altor boli care afectează structura creierului, cum ar fi boala Alzheimer și scleroza multiplă”, a mai precizat cercetătorul ameican.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*