Bolnavii cronici au la dispoziție un ghid informativ despre vaccinare
Ghidul a fost lansat la inițiativa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), fiind realizat sub coordonarea președintelui Societăţii Române de Epidemiologie.
Începând cu această săptămână, pacienții cu boli cronice din România au la dispoziție un nou instrument cu ajutorul căruia se pot informa în privința vaccinării, disponibil atât on-line, pe site-ul COPAC, cât și în format fizic. Este vorba de un ghid de informare în privința vaccinării, destinat pacienților cu boli cronice și aparținătorilor acestora, realizat la inițiativa COPAC, și sub coordonarea medicului Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie. Acesta conține atât informații utile despre vaccinare, în general, cât și recomandări și contraindicații specifice pentru fiecare categorie de pacienți cu boli cronice. Astfel, sunt specificate categoriile de pacienți care au nevoie de vaccinare precum și opțiunile pentru fiecare categorie în parte, iar un alt capitol apate al ghidului este dedicat vaccinării de călătorie în cazul acestor pacienți.
Cu ocazia lansării ghidului, Radu Gănescu, președintele COPAC, spune că organizația pe care o conduce a făcut astfel un prim pas către o mai bună informare și un acces îmbunătățit la vaccinare pentru pacienții cronici, solicitând Ministerului Sănătății să grăbească realizarea unui ghid similar, destinat însă profesioniștilor și specialiștilor din sistemul medical.

Radu Ganescu
Președintele COPAC spune că este necesar să se asigure și partea de prevenție și vaccinare, în special pentru pacienții cronici care beneficiază de tratamente costisitoare, decontate de stat. Unii dintre ei nu sunt corect informați în privința necesității vaccinării, alții nu au posibilitatea de a se vaccina, chiar dacă își doresc, iar în acest fel apar situații în care pacienți care au reușit să treacă cu bine de un transplant sau se află în remisie în urma unui tratament oncologic să fie răpuși de afecțiuni mai puțin grave, precum o pneumonie sau o gripă.
„Am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi încercăm să deschidem poarta accesibilităţii la vaccinare prin program naţional sau prin decontare ori rambursarea acestor vaccinuri, pentru că, din nefericire, nu toată lumea se duce la medic să se vaccineze. E şi costisitor… Vorbind de pacienţii oncologici, statul investeşte foarte mult în radioterapie, imunosupresie, citostatice şi pacienţii nu sunt vaccinaţi, adică îl tratezi cu sute de mii de euro şi îţi moare de o pneumonie sau de un gripal sau de alte virusuri. Sunt pacienţi cu transplant, care au un cost foarte ridicat al transplantului în sine şi, din păcate, nu-i supunem unor simple vaccinări pentru a preveni multe alte complicaţii”, a declarat Radu Gănescu.

Dr. Doina Azoicai
Pentru început, au fost tipărite 5.000 de exemplare ale ghidului, care vor fi distribuite în Bucureşti, cu ajutorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, în spitale unde sunt tratați pacienţi cronici. Ghidul va fi distribuit și intermediul asociaţiilor membre COPAC, urmând să ajungă și în spitalele din țară cu care organizaţia are colaborări. De asemenea, ghidul este disponibil și în varianta on-line, pe site-ul coaliției.
Specialistul care a coordonat redactarea acestui ghid, dr. Doina Azoicăi, a declarat că „vaccinarea realizează o protecţie a unui individ şi asigură dreptul la sănătatea lui față de riscurile infecţioase care pot să apară la orice categorie de persoană, fie că e vorba despre o persoană sănătoasă sau e vorba de una care deja prezintă o stare de boală, de exemplu, o boală cronică. Eu sper că cei cărora le este adresat acest ghid îl vor privi ca pe o mână întinsă spre o colaborare, în aşa fel încât toată lumea să aibă beneficiu legat de asigurarea măcar a unei calităţi a vieţii mai bune la pacientul cronic”.