Britanicii ar putea introduce adaos de vitamina D în făină
Cercetătorii de la Universitatea Birmingham spun că această măsură ar putea preveni 10 milioane de noi cazuri de deficit de vitamina D în următorii 90 de ani.
Preocupați de problema deficitului de vitamina D în rândul locuitorilor din Marea Britanie, un grup de cercetători de la Universitatea din Birmingham a efectuat un studiu referitor la posibilitatea creării unui adaos alimentar pe baza acestei vitamine. Aceștia au constatat că cel mai potrivit ingredient pentru a primi un adaos de vitamina D ar fi făina de grâu, sugerând că fortificarea obligatorie a făinii din grâu ar reduce costurile şi totodată povara serviciilor medicale pe care trebuie să le asigure Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie.
Potrivit cercetătorilor, această măsură ar preveni 25% din numărul estimat de 40 de milioane de cazuri de carenţă de vitamina D în următoarele nouă decenii, iar punerea la dispoziţie a suplimentelor gratuite cu vitamina D unor grupuri ţintă – printre care copii, vârstnici şi grupuri de risc alcătuite din persoane de culoare, asiatice şi minorităţi etnice – ar duce la prevenirea unui procent suplimentar de 8% de noi cazuri, în aceeaşi perioadă.
În plus, fortificarea făinii cu vitamina D ar reprezenta o economie la bugetul public de 65 de milioane de lire sterline, prin reducerea cererii pentru servicii medicale şi tratamente care vizează carenţe de vitamina D şi complicaţii ale acesteia. Cercetătorii au propus o nouă strategie pentru Marea Britanie, prin care să fie adăugate 400 de unităţi internaţionale de vitamina D la 100 de grame de făină şi oferirea, în acelaşi timp, de suplimente gratuite în doze de 400 unități pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, precum şi doze de 800 de unități pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
„Abordarea deficienţei de vitamina D în Marea Britanie necesită o viziune multidisciplinară, iar prevenirea problemelor medicale care sunt consecinţe ale acestui deficit ar reduce costurile în aşa măsură, încât ar compensa fondurile necesare implementării măsurii fortificării făinii la nivel naţional. Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi sănătatea sistemului osos. Carenţa de vitamina D poate cauza rahitism, oase fragile, dureri osoase şi slăbiciune musculară”, a declarat prof. dr. Magda Aguiar, coordonatoarea studiului.