Bucurestiul, inclus in Reteaua Oraselor Sanatoase din Europa

2 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Capitala va fi astfel evaluata periodic de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar administratia locala trebuie sa adopte o serie de masuri pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

 

bucurestiAm trait s-o vedem si pe-asta! Incepand cu  luna septembrie 2014, Bucurestiul se numara printre cele 90 de orase din 30  de tari europene care fac parte din Reteaua Oraselor Sanatoase din Europa, infiintata la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu scopul de de a plasa sanatatea in agenda politica, economica si sociala a guvernarii acestor localitati. Tot in cadrul acestei retele, careia i s-a alturat si capitala Romaniei, OMS promoveaza analiza politicilor ce pot influenta domeniul sanatatii si ofera un suport pentru o mai buna planificare atat a interventiilor directe, cat si a strategiilor menite sa rezolve inegalitatile in sanatate, nevoile speciale ale grupurilor vulnerabile, participarea activa si implicarea cetatenilor la decizii.

Recunoasterea oficiala a Bucurestiului drept oras care face parte din aceasta organizatie s-a facut prin oferirea diplomei de aderare, primarului Sorin Oprescu, din partea directorului Diviziei Politici si Guvernare din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Europa, dr. Agis Tsouros. Cu aceasta ocazie, reprezentantul OMS a declarat ca „Bucurestiul devine astazi un oras care isi ia un angajament public in fata partenerilor europeni pentru ca doreste sa continue si sa intareasca viziunea pe care o are, aceea de a face un oras modern care sa sprijine sanatatea din toate punctele de vedere si sa se alature astazi altor orase precum Manchester, Barcelona, Viena, multe orase din Europa care au o viziune de a merge in aceasta directie. Un oras sanatos este unul interactiv, care isi implica cetatenii. Bucurestiul astazi devine un oras sanatos si un partener in implementarea strategiei europene cuprinse in politica de sanatate 2020”.

 

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu

Odata cu aderarea la aceasta retea, responsabililor din administratia locala a Capitalei le vor reveni o serie de obligatii pentru a aduce Bucurestiul la standardele de sanatate impuse de OMS. Toate cele 90 de orase fac raportari si sunt evaluate periodic de reprerzentantii OMS. Primarul Oprescu a precizat cu acest prilej ca Bucurestiul isi va dezvolta in continuare infrastructura educationala, infrastructura sportiva, cea medicala, isi va mari spatiile verzi, traseele pentru biciclisti si va crea facilitati pentru persoanele cu dizabilitati. „Avem dorinta de a ne indrepta catre o tinta accesibila, credem noi, de a face viata cetatenilor nostri sanatoasa si mai usoara, in asa fel incat ei sa poata beneficia de toate facilitatile. Vorbim de tineri, de copii, vorbim de o alimentatie sanatoasa, vorbim de facilitati pentru cei care se afla in nevoie, pentru o serie intreaga de dizabilitati care se manifesta, din pacate, la un numar cateodata foarte mare al populatiei. In spiritul principiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al celor care stau la baza constituirii Retelei Oraselor Sanatoase, la nivelul administratiei publice locale a Bucurestiului am incercat impreuna cu colegii mei sa facem eforturi sustinute pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii spitalicesti”, a declarat medicul Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

 

Raed Arafat

Raed Arafat

La festivitatea de inmanare a diplomei de aderare a participat si secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, care a estimat cu aceasta ocazie ca impactul pozitiv asupra sanatatii populatiei pe care il va avea angajamentul facut de administratia Capitalei se va resimti peste cativa ani. „OMS nu este o organizatie oarecare, este una extrem de serioasa, extrem de complexa. Un angajament al Primariei Bucuresti in fata OMS si un parteneriat al OMS este un lucru extrem de serios care, sunt convins ca va produce efecte. Aici se semneaza un contract de angajament in fata OMS ca Bucurestiul va deveni un oras si mai sanatos pentru oameni, iar acestia vor  deveni mai sanatosi in el. Este un exemplu si sper ca si alte orase din Romania il vor urma.  Impactul angajamentului pe care l-a luat Capitala se va vedea in sanatatea populatiei din Bucuresti in cinci, zece, cinsprezece ani. Asta o vor arata studiile si statisticile” a declarat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*