Buzăul, pe harta orașelor care îndeamnă la respectarea locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități

23 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Mai multe centre comerciale din oraș s-au alăturat unei campanii demarate la nivel național în urmă cu trei ani, adresând mesaje șoferilor care vor să ocupe abuziv aceste locuri.

 

Nu puține sunt situațiile în care locurile destinate persoanelor cu dizabilități, din parcările hypermarket-urilor și marilor centre comerciale sunt ocupate abuziv, de șoferi care nu au nici un drept să își lase mașinile aici. Lipsa de bun simț și comoditatea sunt principalele motive care îi determină să aibă un astfel de comportament, deși principala scuză pe care o invocă este aglomerația din parcările respective.

Același comportament îl întâlnim și în Buzău, unde foarte rar se întâmplă ca parcările centrelor comerciale să devină neîncăpătoare. Din contră, chiar și atunci când au la dispoziție zeci de locuri libere, respectivii șoferi preferă să parcheze pe locurile pentru persoanele cu dizabilități, doar din considerentul că acestea sunt situate cel mai aproape de intrarea în centrul comercial.

Un astfel de comportament a determinat fundația Motivation România să demareze, în urmă cu trei ani, campania  #PeBune?, care își propune să transmită șoferilor și viitorilor șoferi îndemnul de a respecta unul dintre drepturile persoanelor cu dizabilități, anume acela da a beneficia de locuri de parcare rezervate și adaptate condiției lor.

 

Lansată în noiembrie 2017 în 260 de magazine ale unei rețele de supermarket-uri, campania a atras în scut timp și alți parteneri. Printre aceștia și Buzău Shopping City, dar și Lidl România, care deține două magazine și în Buzău. Astfel, în dreptul locurilor pentru persoanele cu dizabilități din parcările centrelor comerciale partenere a fost afișat mesajul „Persoanele cu dizabilităţi nu îşi doresc loc de parcare dedicat, însă au nevoie de el”.

Obiectivul este de a convinge şoferii fără dizabilităţi să elibereze locurile de parcare care nu le sunt dedicate şi de a-i încuraja şi pe alţii să le urmeze exemplul. Astfel de mesaje sunt afișate în dreptul a peste 830 de locuri de parcare din 127 de orașe, printre care și Buzăul.

Deși principalul argument al șoferilor care procedează în acest mod este acela că nu au încurcat penimeni, cu nimic, pentru că locurile respective sunt foarte rar ocupate de cei cărora le sunt destinate, numărul celor care au dreptul să parcheze acolo este mult mai mare decât cel al spațiilor puse la dispoziție.

 

Astfel, în timp ce numărul locurilor în parcările centrelor comerciale importante care participă la campanie este de peste 830, în ultimii 8 ani, peste 7.800 de autovehicule au fost adaptate în România pentru a fi utilizate de persane cu dizabilități, așa cum este și Marian Marin, instructor de viață independentă și utilizator de scaun rulant.

Sunt o persoană activă şi, în drumurile mele, mi s-a întâmplat de foarte multe ori să stau lângă maşină să aştept să vină şoferul care a parcat foarte aproape, ca să îmi facă loc să mă urc în maşină. Trebuie să-mi deschid portiera la maximum, pentru că altfel nu am loc să-mi asamblez sau dezasamblez scaunul rulant. Şi noi, cei care folosim scaune rulante, chiar dacă nu putem merge în picioare şi ne deplasăm altfel, facem lucruri fireşti. Eu merg la cumpărături, ies cu familia, duc copiii la şcoală atunci când este posibil acest lucru şi, pentru toate astea, am nevoie de un loc de parcare dedicat. Un loc mai lat îmi permite să ajung cu scaunul rulant lângă maşină, să urc şi să cobor, iar faptul că e mai aproape de intrarea în magazin, de exemplu, e de ajutor când duc cumpărăturile la maşină”, a declarat acesta.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*