Proiect pentru îmbunătățirea accesului în comunitate al utilizatorilor de scaune rulante

25 martie 2021 | 0 comentarii |

Programul este finanțat din granturi oferite de Islanda, Liechtenstein și Norvegia și este derulat de fundaţia Motivation România în parteneriat cu asociaţia Segoia.

 

Drepturile persoanelor cu mobilitate redusă, care se deplasează în scaune rulante, se află în centrul atenției a două organizații din țară care au anunțat demararea unui proiect național pentru care beneficiază de granturi alocate de guvernele din Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Proiectul „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant” este implementat de fundaţia Motivation România în parteneriat cu asociaţia Segoia.

Proiectul vizează creşterea capacităţii utilizatorilor de scaune rulante de a se autoreprezenta în faţa autorităţilor, atât prin participare directă, cât şi prin instrumente uşor de utilizat, pe care proiectul le pune la dispoziţie. Totodată, se urmăreşte sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, prin îmbunătăţirea mobilităţii şi sănătăţii utilizatorilor de scaune rulante.

Mirela Cîrlan, coordonatorul proiectului, spune că prin activităţile pe care implementate de Motivation România pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi „ne dorim să transmitem că participanţii înşişi pot fi proprii ambasadori care pot milita pentru drepturile ce li se cuvin”. 

 

Una dintre opţiunile prezentate în cadrul proiectului este accesul la aplicaţiile mobile gratuite MotiActiv şi Panoul de Bord. Odată cu acest prim pas, calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi va creşte prin recăpătarea încrederii în forţele proprii şi prin implicarea lor ca membri activi în comunitatea din care fac parte, explică Mirela Cîrlan.

Aplicația MotiActiv urmează să ajungă la un număr cât mai mare de utilizatori de scaune rulante, pentru a le pune la dispoziţie sfaturi utile pentru viaţa de zi cu zi. Prin contribuţia specialiştilor fundaţiei Motivation România –  instructori de viaţă independentă, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali – aplicația pune la dispoziția utilizatorilor teme de interes diverse, cum ar fi importanţa unui scaun rulant potrivit, poziţionarea corectă în scaunul rulant, accesibilitatea, prevenirea unor probleme de sănătate specifice sau gestionarea problemelor emoţionale. Acest instrument este uşor de utilizat şi are rolul de a îndruma utilizatorii de scaune rulante în parcursul lor către o viaţă activă şi independentă.

În același timp, utilizatorii de scaune rulante au la dispoziție platforma Panoul de Bord, dezvoltată de asociația Segoia în scopul de a înlesni dialogul social prin intermediul tehnologiilor moderne și a acrește astfel capacitatea de autoreprezentare a cetăţenilor în raport cu instituţiile statului.

 

Adrian Ionescu, preşedintele asociaţiei, a declarat că „noi credem într-o societate deschisă şi incluzivă, capabilă să creeze un cadru în care toţi cetăţenii îşi pot trăi viaţa cu demnitate şi în care cu toţii avem mijloacele să ne urmăm pasiunile şi să ne dezvoltăm. De aceea, prin parteneriatul cu fundaţia Motivation România, ne dorim ca acest proiect să ajute persoanele cu dizabilităţi locomotorii să creeze şi să beneficieze de o astfel de societate”.

În perioada derulării proiectului vor fi organizate activităţi de informare şi instruire a utilizatorilor de scaune rulante privind drepturile pe care le pot accesa, precum şi diferite acţiuni de advocacy şi de promovare a abilităţilor acestora. Totodată, vor fi organizate caravane de mobilitate şi sănătate în scaun rulant în 15 localităţi din ţară, în cadrul cărora participanţii vor dobândi informaţii şi abilităţi utile în viaţa de zi cu zi, prin accesul la servicii şi tehnologii unice.

Testarea presiunii cu sistemul BodiTrack pentru prevenirea escarelor, instruirea practică cu manechinul privind cateterizarea pentru prevenirea infecţiilor urinare sau testarea unor echipamente de mobilitate performante, potrivite pentru o viaţă activă şi libertate de mişcare sunt doar câteva din activitățile care vor fi organizate în aceste caravane.

 


Adaugati un comentariu


 

*