Cântăreții de operă ajută pacienții vindecați de Covid-19 să învețe să respire

Nume mari ale unor soliști români de operă și profesori de canto din țarăși din Europa s-au alăturat proiectului care se va desfășura online, în perioada 3-18 aprilie, pe platforma Zoom, oferindu-și gratuit experiența în antrenarea zilnică a respirației.

 

Dr. Virgil Musta

Șeful Secției de Boli Infecțioase de la spitalul Victor Babeș din Timișoara, medicul Virgil Musta, vine cu o nouă inițiativă în sprijinul pacienților din toată țara care sunt în recuperare după Covid-19 și încă au probleme de respirație. În paralel cu programele și tratamentele de recuperare specializate, coordonate de medici specialiști, aceștia se pot înscrie și pot participa gratuit la un program inedit denumit „Respirăm împreună” și derulat cu sprijinul mai multor artiști de operă și profesori de canto. Aceștia au fost de acord să împărtășească metodele proprii de antrenare a respirației pe care le folosesc zilnic și care constituie baza pregătirii oricărui cântăreț de operă. Este vorba de o serie de exerciții de respirație pe care cântăreții le fac frecvent și pe care profesori ide canto le predau elevilor încă de la primele lecții, exerciții care sunt de mare ajutor și pentru pacienții a căror capacitate respiratorie a fost afectată în urma bolii.

Într-un program similar s-au implicat cu rezultate bune artiștii de la   English National Opera, iar acesta a fost modelul care l-a inspirat pe medicul timișorean, care spune că „foarte mulţi pacienţi care au suferit de Covid-19 rămân cu sechele pulmonare şi necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare şi este binevenită, mai ales în cazul persoanelor care nu au acces la alte programe de recuperare”.

 

Artiștii și profesori cu care s-a luat legătura au fost încântați să participe benevol la acest proiect, mai ales că unii dintre ei chiar au trecut prin boală și au beneficiat ei înșiși de avantajele pe care le oferă aceste exerciții de respirație. Astfel, s-au alăturat proiectului Leontina Văduva din Paris, Ruxandra Donose de la Viena, prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu din Cluj-Napoca, Cellia Costea din Atena, Aura Twarowska şi Daniel Zah din Timişoara, Teodora Gheorghiu din Lausanne, Laura Tătulescu din Munchen, conf. univ. dr. Mariana Colpoş, Veronica Anuşca, Silvia Micu, Cleopatra David și Valentin Vasiliu, toți din Bucureşti.

Programul se va desfășura exclusiv on-line în perioada 3-18 aprilie, astfel că este posibilă participarea pacienților din toate colțurile țării și chiar ale lumii. Pentru aceasta, cei interesați se pot înscrie până atunci trimițând un mesaj în acest sens pe adresa de e-mail respiram.impreuna@gmail.com singura condiție fiind să aibă acces la platforma Zoom.

 

Programul nu necesită experiență sau inclinați artistice și nici interes deosebit pentru canto, fiind vorba doar de exerciții ușoare de respirație, recitarea unor versuri sau abordarea unor fraze melodice simple. Totodată, în cursul sesiunilor on-line, participanți vor putea intra în dialog cu cântăreţii de operă care s-au recuperat complet după Covid-19, programul incluzând și întâlniri cu medici, profesori, terapeuţi și psihologi.

Dr. Virgil Musta a mai precizat că „deși programul este gândit ca un sprijin în recuperarea respiratorie a celor afectaţi de Covid-19, participarea este deschisă tuturor celor preocupaţi de întreţinerea şi îmbunătăţirea funcţiei respiratorii, în această perioadă cu risc maxim de îmbolnăvire”.

Acesta a subliniat faptul că programul nu înlocuieşte terapiile de recuperare respiratorie specializate, nici controlul medical şi nu reprezintă un serviciu medical. Participarea la acest program este auxiliară, în timp ce pacienţii rămân în strânsă legătură şi sub controlul medicului curant.

Lansarea oficială va avea loc în data de 2 aprilie, de la ora 20.00, pe platforma Zoom.


Adaugati un comentariu


 

*