Centru modular pentru spitalizarea de zi, la Institutul Fundeni

23 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Investiția a costat peste 150.000 de euro, iar unitatea medicală este destinată copiilor și tinerilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave, pentru a diminua riscul infectării acestora cu noul coronavirus.

 

Astăzi au fost finalizate, oficial, lucrările unui centru modular de spitalizare de zi destinat pacienților pediatrici, la Institutul Clinic Fundeni. Acesta dispune de 60 de paturi, ce vor fi relocate din din unitatea medicală și include o recepţie, o sală de aşteptare, un cabinet de testare, un cabinet de recoltare, cabinete pentru medici şi asistente, cabinet pentru explorări funcţionale, grupuri sanitare. De asemenea, construcția cuprinde și 10 rezerve în care vor fi internaţi copiii care au nevoie de spitalizare de zi pentru administrarea de transfuzii de sânge, dozarea de citostatice, tratamentul cu citostatice de întreţinere, analize de sânge şi alte investigaţii ce nu necesită internare de lungă durată.

Centrul modular este realizat din 18 containere, iar costurile s-au ridicat la  737.080 de lei, reprezentând lucrările de execuție, instalațiile sanitare și electrice, grupurile sanitare, tapet pvc antibacterian, linoleum pvc antibacterian, uşi şi ferestre, plase împotriva insectelor, corpuri de iluminat, aparate de aer condiţionat, conform normelor de funcţionare. La acestea se adaugă dotarea cu mobilier, reţea de internet, 4 calculatoare şi două imprimante multifuncţionale.

Mai este necesară însă și dotarea cu aparatură, pentru ca noul centru să fie pe deplin funcțional, iar fondurile urmează a fi atrase din donații, ca și cele investite până acum.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, duminică dimineaţa, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Institutul Clinic Fundeni, în contextul deciziei de redimensionare a secțiilor ATI, a declarat că în condițiile în care numărul de decese provocate de „acest virus necruţător este în continuare prea mare”, ca și presiunea pe secţiile de ATI, este nevoie de implicare din partea tuturor și a dat Institutul Fundeni drept exemplu de bune practici.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a vizitat Institutul Clinic Fundeni în contextul în care a avut recent mai multe întruniri cu specialişti din domeniul medical pe tema Strategiei naţionale pentru vaccinarea anti-Covid, dar şi în contextul în care a invocat recent necesitatea reformei în sănătate, discuţie relansată în urma incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu 12 decese şi rănirea gravă a unui medic.

În aprilie 2019, Institutului Clinic Fundeni, președintele României i-a acordat  Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

 

Preşedintele a vizitat şi sistemul modular pentru copii cu afecţiuni oncologice, cu paturi de spitalizare de zi, realizat în urma colaborării între spitalul public, ONG-uri şi mediul privat.

Iată cât de multe lucruri se pot face printr-un parteneriat autentic şi sunt convins că vom vedea tot mai des astfel de iniţiative de succes. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care sprijină activitatea medicilor în aceste condiţii grele de pandemie”, a punctat Iohannis.

Șeful statului a dat ca exemplu ansamblul modular din curtea Institutului Fundeni care este „un foarte bun exemplu de adaptare la necesităţile” situaţiei actuale. „La iniţiativa acestor medici dedicaţi muncii lor a fost amenajat acest spaţiu cu multiplă utilitate, atât de triaj pentru pacienţii aflaţi în stare critică, infectaţi cu SARS-CoV-2, în aşteptarea rezultatului testării cât şi tratament pentru pacienţii în stare gravă, în condiţiile creşterii necesarului de locuri la ATI. Containerul este dotat cu toată aparatura necesară, vorbim de paturi, ventilatoare şi injectomate şi are la acest moment toate avizele necesare funcţionării, fiind deservit de medicii spitalului Fundeni pe care îi felicit pentru că au făcut posibil să avem un astfel de spaţiu”, a mai declarat şeful statului.

 

Inițiativa construiri centrului modular pediatrie a aparținut asociației Aripi spre Viață, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care a alocat 700.000 de lei pentru acest proiect. Pe parcurs, s-au alăturat și alte companii, dar și oameni simpli care au donat, iar inițiatori speră că vor putea atrage în continuare donații, pentru a dota centrul și cu aparatura necesară.

Managerul Institutului Fundeni, dr. Anca Coliţă spune că, încă de la debutul pandemiei, unitatea medicală şi-a reconfigurat activitatea, punând un accent deosebit pe protejarea pacienţilor din perspectiva prevenirii transmiterii bolilor infecţioase. „În tot acest context pandemic, a fost prioritizată şi activitatea de furnizare a serviciilor medicale pentru copiii incluşi în programul naţional de oncologie, de hemofilie şi talasemie, precum şi a altor pacienţi pediatrici cu multiple afecţiuni. Funcţionarea în parametri optimi a acestui centru este un real suport pentru tot ce înseamnă spitalizare de zi pentru aceşti pacienţi vulnerabili”, a declarat aceasta.

 

La rândul său, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a precizat că, până la acest moment, asociația și companiile farmaceutice membre au donat peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecţie sau în medicamente, donaţii făcute către către stat, asociaţii şi fundaţii, societăţi medicale sau alte organizaţii implicate activ în lupta împotriva pandemiei. „Am înţeles cât de important este, în această perioadă, să contribuim la astfel de proiecte pentru a separa fluxurile, a reduce aglomeraţia, expunerea şi, astfel, să putem evita transmiterea virusului în Institutul Clinic Fundeni. Proiectul asociaţiei Aripi spre Viaţă este unul de foarte mare folos pentru copiii cu boli grave, unul dintre proiectele de impact susţinute în această perioadă de ARPIM”, a declarat directorul ARPIM.

Nu în ultimul rând, Nicoleta Stoenescu, președintele asociației căreia i-a aparținut inițiativa, a mulțumit „tuturor pentru implicarea exemplară şi sperăm cât mai repede să reuşim dotarea cu aparatură medicală necesară desfăşurării tratamentelor medicale. Susţinerea acestor copii a devenit în toţi aceşti ani parte din vieţile noastre, am creat adevărate legături sufleteşti şi am încercat de fiecare dată să răspundem prezent şi să facem tot ce putem pentru a oferi un real ajutor celor aflaţi în nevoie”.

 


Adaugati un comentariu


 

*