România, departe de standardele europene de tratament

14 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Un raport al Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice arată că țara noastră se clasează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente inovative.

 

Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA) a dat publicității rezultatele unui studiu comandat la nivel european, având ca temă evaluarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient. Studiul a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 şi 2018, în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda şi Polonia, în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii. Au fost analizate peste 900 de rapoarte de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) şi au fost intervievate 27 de entităţi din sănătate, mai precis plătitori, reprezentanţi ai pacienţilor, clinicieni şi academicieni.

Din păcate, acest studiu nu pune România într-o lumină favorabilă în ceea ce privește accesul pacienţilor la medicamente inovatoare, în ciuda eforturilor făcute de autorități în ultima vreme. Astfel, deși lista de medicamente compensate s-a actualizat în dese rânduri, România este încă departe de standardele europene în ceea ce privește tratamentul, clasându-se pe ultimele locuri la nivelul UE.

Spre exemplu, în timp ce alţi europeni au acces imediat sau în câteva luni la un medicament nou lansat pe piață, timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piaţa din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni.

 

Dan Zaharescu

Reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au reacționat, în urma publicări acestor date, explicând că România nu a fost inclusă în acest studiu întrucât sistemul HTA local depinde de evaluarea şi accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte ţări europene.

Cu toate acestea, raportul EFPIA scoate în evidenţă modul în care toţi cei implicaţi în deciziile privind sănătatea şi accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovaţiile în domeniu, subliniind o dată în plus decalajul dintre România şi alte ţări europene în această privinţă.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a declarat că „inovaţiile terapeutice centrate pe pacient reprezintă aproximativ 40% dintre toate terapiile lansate între 2011 şi 2018. Dacă excludem extensiile de indicaţii, inovaţiile terapeutice centrate pe persoană constituie 65-70% din totalul noilor terapii lansate într-un an. România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la medicamente inovatoare şi, deşi s-au făcut paşi importanţi în actualizarea listei de medicamente compensate, suntem departe de standardele europene de tratament. Principalul motiv este un sistem de compensare inconstant şi impredictibil”.

 

Acesta a mai precizat că raportul organizației europene a scos în evidență și diferenţa semnificativă dintre modul în care plătitorii şi utilizatorii finali, aceștia din urmă fiind medicii și pacienții, percep valoarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient. Astfel, „mulţi dintre plătitori şi autorităţi HTA trec cu vederea de multe ori valoarea adăugată a acestor inovaţii, iar multe organisme HTA nu iau în considerare beneficiile experienţei pacientului la propriu, fiind în favoarea unei abordări unice cu focus asupra rezultatelor clinice”.

Ținând cont de toate acestea, ARPIM se alătură eforturilor EFPIA și face un apel pentru includerea experienţei şi preferinţelor pacientului în evaluarea tehnologiilor medicale, în procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente şi în deciziile de stabilire a preţurilor şi de rambursare.

Inovaţiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ şi tangibil asupra calităţii vieţii pacientului, îmbunătăţesc aderenţa şi, ca urmare, îmbunătăţesc rezultatele. Pentru buget, acestea aduc economii datorită unui rezultat clinic mai bun, a unei monitorizări simplificate şi a competiţiei de preţ. Cu toate acestea, raportul arată că multe organisme HTA şi plătitori nu le iau în considerare într-un mod semnificativ în evaluarea noilor tratamente”, a mai declarat Dan Zaharescu.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*