Buzoienii, loviti cu 42 de grade de canicula

7 august 2012 | 0 comentarii |

Ambulantele si medicii de la Urgenta abia fac fata solicitarilor oamenilor doborati de temperaturile extreme. Astazi, meteorologii anunta si mai  multe grade in termometre, temperaturile putand depasi la pranz 42 de grade Celsius la umbra, in timp ce indicele disconfortului termic va depasi cu mult pragul critic de 80 de unitati.

 

Canicula loveste in forta, cu din ce in ce mai multa putere. Autoritatile sunt in alerta. Prefectul judetului, Gabriel Balta, a convocat ieri Comitetul pentru Situatii de Urgenta si a trasat sarcini precise autoritatilor cu responsabilitati in prevenire si interventie, precum si primarilor din toate localitatile , care incepand de azi-noapte sunt obligati sa asigure puncte de permanenta.

Astazi, gradele urca si mai mult in termometre, ajungand la 42 de grade si chiar putnd depasi aceste valori la pranz, in timp ce indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Medicii de la Servicul Judetean de Ambulanta (SAJ), cei de la SMURD si cei de la Unitatea de Primire Urgente sunt asaltati de solicitarile buzoienilor afectati de vipie. Peste 200 de buzoieni au solicitat, ieri, ajutor calificat, dupa ce canicula i-au rapus in strada, pe camp si chiar in propriile case.

La nivel national, potrivit datelor comunicate de Ministerul sanatatii, prin centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (COSU), in ultimele ore peste 100  de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza temperaturilor extreme, iar aproape au solicitat serviciile de ambulanta in ultimele 24 de ore.

Din fericire nu s-au inregistrat, inca, decese. 1427 de ambulante au fost mobilizate pentru a interveni pe teren, iar 547 de puncte de prim ajutor au fost infiintate  la nivel national. In municipiul Buzau functioneaza doua puncte de prim ajutor in Piata Centrala si piata Dorobanti, iar la Rm. Sarat,  primul ajutor este acordat in incinta Muzeului municipal.

Pentru prevenirea incidentelor favorizate de temnperaturi extreme, autoritatile buzoiene recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea orelungita la soare, mai ales in intervalul orara 11:00 – 18:00.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam cat mai multe lichide, cel putin doi litri pe zi, fara a astepta sa apara senzatia de sete (cate un pahar de apa la fiecare 20-30 de minute), dar si cat mai multe legume si fructe proaspete (rosii, castraveti, pepene rosu si galben, prune etc). Un pahar de iaurt produce aceeasi hidratare ca un pahar cu apa, in plus aducand un plus prin aportul de calciu si proteine pe care le contine.

Consumul de alcool, de cafea si bauturi puternic cofeinizate sunt interzise, pentru ca diminueaza accentuat capacitatea organismului de a se apara impotriva caldurii excesive.

Si autoritatile sanitar-veterinare sunt in alerta, medicii veterinari recomandand crescatorilor de animale sa asigure hidratatrea corespunzatoare a acestora si, pe cat posibil, sa le fereasca de expunere directa sub razele soarelui in orle amiezii.

Inspectoratul Teritorial de Munca atrage atentia, de asemenea, ca firmele sa asigure angajatilor apa minerala sau plata in cantitati suficiente, iar firmele de constructii si altele care isi desfasoara activitatea in aer liber, sa intrerupa activitatea la pranz si sa asigure hidratarea si odihna muncitorilor, la anumite intervale orare, la umbra sau in locuri prevazute cu aer conditionat.


Categorii: Ambulanta

Adaugati un comentariu


 

*