Spitalul Sapoca a inaugurat o investitie de doua milioane de lei la Sectia Ojasca

7 august 2012 | 0 comentarii |

Este vorba despre Blocul alimentar, care a fost reabilitat, redimensionat, modernizat si dotat dupa standarde europene, pe o suprafata desfasurata de 1.000 mp.

 

Conducerea Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta (SPMS)  Sapoca a inaugurat, astazi, o investitie de peste doua milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi).

In ciuda crizei economico-finaciare cu care intreaga Romanie se confrunta de mai bine de trei ani si mai ales a subfinantarii sistemului sanitar, directorul Spitalului Sapoca, ec. Dumitru Popescu a reusit sa convinga  Ministerul Sanatatii ca are nevoie „de fonduri pentru reparatii capitale si dotarea Blocului alimentar de la Sectia exterioara a unitatii medicale, de la Ojasca, unde sunt internati si bolnavii psihic periculosi, adusi aici de Ministerul Public (cod penal – n.r.)”.

Panglica inaugurala a fost taiata de directorul Popescu, impreuna cu vicepresedintele Consiliului Judetean  Petre Emanoil Neagu si primarul Ciprian Tirizica, in prezenta directorul medical, dr. Monica Mosescu, a directorului economic, unor reprezentanti ai autoritatilor sanitare judetene si a personalului medical si administrativ al unitatii medicale.

 

Dat afara pe usa, a intrat pe geam

 

Recunoscut pentru firea sa insistenta si pentru abilitatea de a obtine ceea ce vrea pentru unitatea medicala pe care o conduce, directorul Popescu recunoaste ca nu i-a fost usor sa obtina finantarea din partea Ministerului Sanatatii, dar tot el recunoaste, mai in gluma mai in serios, ca atunci cand a fost „dat afara pe usa” a intrat „pe geam” si nu a abandonat proiectul pana nu s-a vazut cu aprobarea in mana.

„Nu a fost usor, dar insistenta cu care mi-am prezentat argumentele a dat pana la urma rezultate. In baza notei de fundamentare si dupa nenumarate drumuri la minister, am reusit sa demonstrez ca este necesara aceasta investitie, pentru ca altfel exista riscul ca Directia de Sanatate Publica, respectiv Inspectia Sanitara de Stat sa suspende autorizatia de functionare”, a spus directorul Dumitru Popescu, vizibil multumit de rezultatul investitiei.

Intreaga investitie inaugurata astazi a costat doua milioane de lei, in care au fost incluse studiul de fezabilitate, proiectul, lucrarile de constructie si dotarile cu aparatura specifica si mobilier.

 

Circuite si dotare dupa norme europene

 

Noul Bloc alimentar de la Ojasca (unde  functioneaza trei sectii de Psihiatrie cu cate 120 de paturi fiecare) a fost reabilitat, redimensionat si dotat dupa normele europene. Prezente la inaugurare, cele 13 persoane (bucatarese si ospatarese) din care este constituit personalul administrativ care-l deserveste, considera ca „nici in visele cele mai indraznete” nu sperau ca vor lucra in actualele conditii.

Constructia se desfasoara pe o suprafata totala de 1.000 mp (parter si subsol), din care numai sala de mese are 550 mp, cu 155 de locuri/serie. Magazia de alimente, camerele frigorifice de la subsol, bucataria propriu-zisa dotata cu masina de gatit nou-nouta, patiseria, care si ea are cuptoare la fel de noi si de moderne, salile de pregatire a alimentelor, si de distributie a mancarii catre bolnavi, vestiarele personalului si blocurile sanitare respecta „circuitele stabilite prin normele europene in vigoare”, asa cum au apreciat si cele doua directoare ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) prezente la inaugurare, dr. Venera Acsinte si dr. Viorica Mihalascu.

 

Mai aproape de Occident

 

De altfel, tot in plina criza, Spitalul Sapoca a inaugurat,  in septemebrie anul trecut, un pavilion de lux destinat „Nevrozelor”, in care se pot interna la cerere, cu coplata, bolnavii care doresc sa beneficieze de confort sporit. Acestia sunt cazati in rezerve cu 1-2 si 3 paturi (capacitatea totala a pavilionului este de 40 de paturi), cu grup sanitar propriu, iar investitia a costat 11 miliarde de lei vechi.

Potrivit managerului Dumitru Popescu, Spitalul Sapoca a beneficiat, in ultimi patru ani, de „peste doua milioane de euro fonduri de investitii de la bugetul Ministrului Sanatatii. Din acesti bani au fost reabilitate si modernizate trei sectii ale spitalului, blocurile alimentare de la Nifon si Ojasca, grupurile sanitare din intreaga unitate medicala, s-a realizat un pavilion de terapie ocupationala, s-a realizat aducctiunea de apa la Ojasca si s-au imprejmuit cu gard nou sediul central si sectia Nifon”.

Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca deserveste noua judete (Legea 114, Cod Penal) si are o capacitate de 810 paturi, disponibile in sectiile din sediul administrativ Sapoca, precum si in cele trei sectii exterioare din Ojasca, Nifon si Buzau.

 


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*