Buzoienii sunt invitati vineri, sa doneze sange

10 iunie 2013 | 0 comentarii |

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange se va desfasura in acest an sub sloganul „Ofera darul vietii – doneaza sange!”, anunta Federatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS).

 

donatoriDoar 1% din populatia Romaniei doneaza sange, procent care acopera numai jumatate din necesarul de sange.

O punga de sange poate salva trei vieti” – acesta este mesajul transmis de Antoaneta Bugner, presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, printr-un comunicat de presa, cu ocazia Zilei Internationale a Donatorului de Sange, marcata pe 14 iunie. Din pacate, cantitatea de sange recoltata in Romania reprezinta doar jumatate din necesar. Numai 1% din populatie intra in categoria donatorilor fideli. Pentru comparatie, in Danemarca si Elvetia, aproximativ 10% din populatie doneaza sange, in Austria 7%, in Germania 6%-7%, in Ungaria a 4%.

Dr. Doina Gosa, seful Centrului de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti, a declarat astazi ca anul acesta situatia este mai buna in ceea ce priveste necesarul de sange, existand un mic surplus, datorita faptului ca s-a mers pentru donare in diferite institutii.

 

donare-sangeIn prezent, in Bucuresti se inregistreaza 200 de donatori pe zi, iar intr-un an se recolteaza 44.000 – 45.000 de unitati de sange.

La Buzau, media donatorilor ete de 45-50 zilnic, dar in preajma marilor sarbatori religioase, numarul celor care doneaza se tripleaza, cei mai multi donatori recurgand la acest mijloc pentru a primi tichetele pentru alimente care le asigura mancarea familiei cu aceste prilejuri.

Cantitatea nu este suficienta, dar ne mai ajutam cu centrele din jur. In Bucuresti sunt 60 de spitale: 52 publice si opt private, care au nevoie de sange. Militam pentru donatori fidelizati si fara tichete de masa, asa cum sunt in alte tari. In 2011, am avut 1.000 de donatori mergand cu caravana, in 2012 – 2.000 de donatori si sper sa creasca numarul lor. Cand vom ajunge la un procent de 70% donatori benevoli voi cere renuntarea la tichetele de masa. Donatorul trebuie sa daruiasca benevol, sa fie educat si sa stie sa raspunda la intrebari sincer pentru a avea un sange de calitate”, a aratat dr. Gosa.

Donarea benevola si neremunerata de sange este un pas inainte spre siguranta transfuzionala. Aceasta se realizeaza prin imbunatatirea perceptiei publice asupra rolului organizatiilor neguvernamentale, a credibilitatii si a responsabilitatii lor in promovarea donarii de sange, problema de interes general pentru societate.

Educatia civica referitoare la acest subiect incepe in tarile vest-europene in cei dintai ani de scoala si se continua cu informatii din ce in ce mai complexe pana la maturitate.

 

60 de militari buzoieni au donat sange

60 de militari buzoieni au donat sange

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange promoveaza informarea, educarea si constientizarea populatiei asupra necesitatii donarii benevole de sange, precum si atragerea potentialilor donatori.

Orice persoana sanatoasa, care are peste 18 ani si peste 50 kg poate deveni donator de sange.

Sangele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatita si sifilis, rezultate ce pot intra in posesia donatorului dupa 48 de ore, in baza carnetului de donator.

Dupa testare, unitatea de sange donata poate fi impartita in elemente figurate ale sangelui (masa eritrocitara, trombocite etc.) si plasma, astfel incat se va putea raspunde cat mai exact nevoilor pacientului transfuzat. In acest fel, cu o singura donare pot fi salvate 3 vieti.

In tara noastra, cei mai mari consumatori de sange sunt operatiile de transplant si accidentele rutiere.

Ziua Internationala a Donatorului de Sange este marcata in fiecare an la 14 iunie. Anul acesta, evenimentul are ca tema a „siguranta transfuzionala pentru o sarcina fara riscuri”. Cu acest prilej, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie, Societatea Internationala de Transfuzie Sangvina si Federatia Internationala a Organizatiilor Donatorilor de Sange organizeaza in numeroase tari manifestari pentru promovarea accesului la transfuzii sigure si campanii pentru donarea benevola.

 

*Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS) din Romania este o institutie nonprofit, avand ca activitate promovarea donarii neremunerate de sange. FDBS si-a inceput activitatea in 1996, iar in anul 2000 a devenit membra a Federatiei Internationale a Organizatiilor Donatorilor de Sange. FDBS are 80 de membri donatori fideli si 120 de membri activi.


Categorii: Actual, Institutii

Adaugati un comentariu


 

*