Cafeaua espresso, posibil inhibitor pentru dezvoltarea cancerului de prostata

29 martie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii au descoperit că două substanțe prezente în compoziția acestei băuturi au avut efecte împotriva dezvoltării celulelor canceroase.

 

O echipă de cercetători din Japonia a testat recent şase substanţe chimice prezente în mod natural în compoziţia cafelei, pentru a stabili dacă acestea au vreun efect asupra dezvoltări cancerului de prostată. Testele au fost făcute pe șoareci de laborator,  iar oamenii de știință au descoperit că doi compuşi prezenţi în cafea ar putea avea efect în combaterea cancerului de prostată rezistent la tratament. Este vorba de acetatul de kahweol şi cafestol, despre care s-a constatat în cazul animalelor testate că inhibă dezvoltarea tumorilor rezistente de obicei la medicamentele folosite în chimioterapie.

Am descoperit că acetatul de kahweol şi cafestolul inhibă creşterea celulelor canceroase la şoareci, iar combinaţia pare că acţionează sinergetic, rezultatul fiind o dezvoltare semnificativ mai lentă a tumorii decât în cazul şoarecilor care nu au primit tratament. După 11 zile, tumorile netratate au crescut de circa trei ori şi jumătate faţă de volumul iniţial, în timp ce tumorile şoarecilor trataţi cu ambele substanţe au crescut doar de o dată şi jumătate”, a spus Hioaki Iwamoto, de la Şcoala Doctorală de Medicină a Univesităţii Kanazawa, conducătorul cercetării. Acesta a mai precizat că ambii compuşi sunt hidrocarburi care se găsesc în boabele de cafea, însă foarte important în acest sens este și modul de preparare a cafelei.

 

Astfel, în timp ce compuşii se menţin în cafeaua espresso, preparată prin trecerea apei fierbinţi sub presiune prin boabele fin măcinate, substanţele dispar în cazul cafelei la filtru. Coordonatorul studiului a mai precizat că cercetarea este într-un stadiu incipient şi încă nu se poate vorbi de tratarea pacienţilor bolnavi de cancer cu aceste substanţe.

Este important să considerăm aceste rezultate în perspectivă. Este un studiu pilot, cercetarea arată că o astfel de utilizare a compuşilor este fezabilă din punct de vedere ştiinţific, dar este nevoie de studii suplimentare. Nu înseamnă că descoperirile pot fi aplicate în cazul oamenilor. Am constatat reducerea vitezei de creştere la celulele tumorale transplantate, mai degrabă decât în celulele tumorale apărute în organism. Aceasta demonstrează că respectivii compuşi par să aibă efect asupra celulelor canceroase rezistente la tratament în anumite condiţii, care şi acestea necesită cercetări suplimentare. În prezent, analizăm cum am putea testa acest descoperiri pe un eşantion mai mare şi ulterior pe subiecţi umani”, a mai declarat acesta la  congresul Asociaţiei Europene de Urologie, desfăşurat recent la Barcelona.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*