Riscul de recidivă a cancerului mamar, identificat cu ajutorul testelor genetice

25 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

O echipă de oameni de ştiinţă a identificat anumite modificări genetice care ar putea trăda riscul de recidivă a cancerului mamar în cazul femeilor cărora li s-a prescris o terapie hormonală obişnuită.

 

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Edinburgh a studiat mostre de tumori prelevate de la paciente care au luat inhibitori de aromatază timp de până la doi ani, în condițiile în care niciuna dintre aceste persoane nu a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru eliminarea tumorilor. Cu ocazia acestui studiu, cercetătorii au identificat o serie de modificări genetice care ar putea indica riscul de recidivă a cancerului mamar în cazul femeilor cărora li s-a prescris o terapie hormonală obişnuită, iar descoperirea ar putea contribui la identificarea persoanelor cu risc ridicat, care ar putea astfel să beneficieze de tratamente alternative pentru scăderea riscului de recidivă incurabilă a cancerului mamar.

Dr. Andy Sims de la Institutul MRC pentru Genetică şi Medicină Moleculară, unul din autori studiului, spune că „rezistenţa la tratament este dificil de studiat şi, de multe ori, experimentele de laborator nu redau îndeaproape situaţia pacientelor. Aceasta este prima dată când am fost în măsură să investigăm de-a lungul timpului modificările genetice la nivelul tumorilor pacientelor individuale. Sperăm ca aceste descoperiri ne vor ajuta să dezvoltăm noi teste prin care se poate estima care dintre femeile care iau terapie hormonală au risc de recidivă astfel încât să li se poată oferi tratamente alternative”.

 

Acesta a mai explicat că mostrele de tumori au fost prelevate înainte ca femeile să înceapă terapia hormonală, în primele săptămâni şi după patru luni de tratament. Astfel, oamenii de ştiinţă au putut observa modul în care tratamentul afecta tumorile în decursul timpului. Aceștia au descoperit că terapia hormonală a declanşat aproape imediat schimbări la nivelul genelor care au fost activate în tumori, iar în timp, aceste diferenţe au devenit şi mai pronunţate. Totodată, specialistul britanic spune că schimbări subtile au fost observate și în ceea ce priveşte modificările apărute la femeile ale căror cancere au prezentat rezistenţă la tratament.

Semnăturile chimice, numite „modificări epigenetice”, au fost absente în cazul tumorilor care au dezvoltat rezistenţă la terapia hormonală, însă au fost prezente la cele care au început să crească din nou după ce, iniţial, se micşoraseră. Aceste diferenţe au fost prezente în primele săptămâni de terapie hormonală, iar cercetătorii au declarat că acest lucru sugerează faptul că ar putea fi posibil de prevăzut care femei prezintă risc de recidivă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*