Campanie de screening gratuit pentru incontienta urinara
Este o actiune unica in Romania si va fi desfasurata de Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures, scopul urmarit de medici fiind constientizarea pacientilor asupra partii de preventie a anumitor afectiuni.
In perioada 25-27 iunie, medicii din cadrul Sectiei Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures vor desfasura o campanie unica pana la acest moment in Romania, activitate in cadrul careia pacientii vor putea beneficia de un screening gratuit de incontienta urinara. Initiativa apartine medicilor din cadrul unitatii sanitare muresene, dr. Martha Orsolya, sefa Clinicii de Urologie, precizand ca zilnic se prezinta la clinica 3-4 femei cu aceasta afectiune. Medicii spun insa ca in realitate numarul celor care sufera de incontienta urinara este mult mai mare, iar din acest motiv actiunea inceputa la SCJ Mures ar trebui extinsa la nivel national.
In cazul barbatilor, din 150 de cazuri de screening de prostata realizat in Clinica de Urologie, au fost depistate 8 cazuri de cancer in faza incipienta. „Ar fi important sa facem acest screening pe plan national, sa facem un program amplu, care sa depisteze aceasta pierdere involuntara de urina la varsta precoce, pentru ca 1 la suta din fetitele care pierd noaptea urina vor avea pierdere de urina si la varsta adulta, ceea ce va avea un imbold negativ asupra vietii. Un program national care sa vada aceste cazuri, sa se intocmeasca niste chestionare la nivel de scoala, apoi la nivel de medic de familie, aceasta este dorinta noastra. Sunt actiuni concentrate acum in judetul Mures, dar dorinta noastra este sa le extindem la nivel national”, a mai precizat sefa clinicii de la spitalul din Mures.
Pentru a beneficia de screening-ul gratuit de incontinenta urinara, pacientele trebuie sa se prezinte personal pentru programare, intrucat doi medici le vor evalua daca au sau nu probleme care sa necesite investigatii medicale aprofundate. Referindu-se la pacientii carora li se adreseaza aceasta campanie, sefa Clinicii de Urologie a precizat ca „Targetul nostru sunt pacientii care au implinit varsta de adult, adica de la 17 ani, si limita superioara sa fie undeva intre 70 si 80 de ani. Vrem sa ne adresam populatiei active pentru ca sunt studii internationale de anvergura care spun ca deja prima pierdere involuntara de urina, ocazionala, incepe la 18-20 de ani. Incidenta creste cu varsta si ajunge la 70-75 de ani, unde fiecare a doua femeie sufera. Vrem sa ajutam pacientele, sa depistam cazuri noi, in faza incipienta unde resursele terapeutice sunt foarte vaste. Avem de-a face cu o afectiune care se poate trata si preveni. Noi, la Targu Mures, efectuam aceste screening-uri de doua ori pe an, pentru barbati si femei”.
La randul sau, managerul spitalului SCJ Mures, dr. Ovidiu Butuc, a precizat ca a venit timpul ca, pe langa activitatea terapeutica, medicii sa incerce sa constientizeze pacientii si asupra partii de preventie si de evaluare a simptomatologiei unor afectiuni care, uneori, pot fi trecute cu vederea. Acesta a avertizat ca incontienta urinara este un simptom, dar poate fi si consecinta unei boli, conditii in care „in absenta unui tratament adecvat, poate deveni un handicap in ceea ce priveste activitatea fizica, profesionala, sociala si sexuala, fara a mai pune in discutie si problemele de anxietate si de depresie cu care, de obicei, aceasta simptomatologie se complica. Unele forme se pot complica cu infectii urinare severe, iar in unele cazuri, cu infectii ale pielii, care pot deveni foarte greu de tratat”.
Conform statisticilor, in Romania, 18 pana la 20 la suta dintre femei sufera de incontinenta urinara, iar un studiu realizat in 10 tari arata ca fiecare a patra femeie adulta si fiecare al zecelea barbat pierde involuntar urina. In 2013, pe plan mondial, au fost 3,14 milioane de pacienti care sufera de acest inconvenient, iar pana in 2030 se estimeaza ca numarul acestora va creste la 4,7 milioane.