Campanie națională pentru sănătatea reproducerii
Numărul mare de sarcini nedorite la adolescente, tendința crescătoare de infecții cu boli cu transmitere sexuală și riscurile de complicații sunt principalele teme ale campaniei de informare și conștientizare „Informează-te! Implică-te! Alege soluţia potrivită pentru tine!”, lansată de INSP.
Ministerul Sănătăţii (MS) și Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) din toată țara desfăşoară, pe parcursul lunii iulie, campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluţia potrivită pentru tine!”, dedicată promovării sănătăţii reproducerii.
Conform specialiştilor, sarcinile la adolescente şi tendinţa crescătoare a cazurilor noi cu infecţii transmisibile sexual sunt două problematici de actualitate în sfera sănătăţii reproducerii.
Campania, care se va desfășura în locuri publice frecventate de tineri și adolescenți și prin intermediul medicilor de familie și cabinetelor de planificare familială, are ca scop încurajarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce priveşte propria sănătate reproductivă (educarea privind comportamentele individuale de prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală – ITS, prevenirea sarcinii nedorite şi utilizarea contracepţiei), informarea şi conştientizarea femeilor însărcinate şi a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătăţii sexuale (sănătăţii reproducerii), inclusiv asupra importanţei consultului medical/ginecologic.
Naşterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicaţii pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă, cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecinţe sociale precum abandonul şcolar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.
„Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătăţii mamelor adolescente şi a copiilor lor acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală (inflamaţie a endometrului – mucoasa interioară a uterului) şi infecţii sistemice în comparaţie cu femeile cu vârsta mai mare. Complicaţiile legate de sarcină şi de naştere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani la nivel global”, susţin medicii.
Pe de altă parte, peste 1 milion de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice în faza de debut. „Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani au o infecţie genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii”, susțin specialiștii INSP.
Medicii recomandă ca înainte de debutul vieţii sexuale, adolescenţii să se adreseze unui medic din cabinetul de planificare familială, medicului specialist obstetrică-ginecologie, medicului de familie, asistentului medical, asistentului medical şcolar, asistentului medical comunitar, mediatorului sanitar.
La cabinetul de planificarea familială, adolescenții au acces chiar şi fǎrǎ trimitere de la medicul de familie, pot beneficia de informații şi fǎrǎ a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunt minori, de consiliere gratuitǎ pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate și de recomandǎri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexualǎ.
„Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil”, subliniază INSP.
Detalii despre metode contraceptive, recomandări pentru o sarcină sănătoasă și semne și simptome ale infecțiilor cu transmitere sexuală pot fi aflate și accesând pagina campaniei, de pe site-ul INSP.