Caravana campaniei de testare stradală pentru depistarea hepatitei C a pornit la drum

16 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Este vorba de o primă etapă a a unei acțiuni la nivel național, prin care se vor testa aproximativ 10.000 de persoane, pentru depistarea cazurilor de infectie cu virusul hepatitic.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

La jumătatea acestei săptămâni a fost demarată, în afara Capitalei, prima etapă a campaniei lansate luna trecută, ce iși propune testarea la nivel național a aproximativ 10.000 de persoane, în vederea depistării cazurilor de infecție cu virusul hepatitei C. Acțiunea a fost inițiată ca urmare a faptului că depistarea precoce a bolii este cu atât mai importantă cu cât au devenit accesibile și pentru pacienții români scheme terapeutice ce asigură vindecarea completă în proporție de 98-99 la sută.

Această primă etapă va consta într-o serie de acțiuni de testare stradală, care vor avea loc în perioada următoare în mai multe orașe din țară, care vor fi vizitate de o caravană în cadrul căreia vor fi efectuate teste gratuite pe baza unei probe recoltate din salivă, iar persoanele depistate pozitiv vor fi îndrumate către medicii de specialitate.O primă serie de astfel de testări au fost efectuate luna trecută în Capitală, urmând ca în perioada următoare, acțiuni similare să aibă loc în țară.

Caravana a ajuns ieri la Suceava, ocazie cu care dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Balș, a subliniat eficiența noilor scheme de tratament disponibile și pentru pacienții din România, precizând că anul trecut, peste 5.700 de pacienți care sufereau de hepatia C în diferite stadii s-au vindecat în proporție de 99,32%. Acesta a mai precizat că Ministerul Sănătății urmează sa demareze un program național de screening pentru hepatita C, însă, până când acest program va deveni operațional, testările stradale gratuite sunt foarte importante pentru depistarea pacienților infectați.

 

Managerul de la Matei Balș a mai precizat că problema infecției cu virusul hepatitei C este considerată o problemă de sănatate publică în România, iar programul național de terapie derulat prin CNAS include în prezent 12.000 de pacienți, dintre care 10.000 sunt cu boală avansată și medie iar 2.000, cu ciroză decompensată, ce reprezintă o urgență din punct de vedere terapeutic.

Acest program s-a dublat față de anul 2016 și evident că pentru a veni în întâmpinarea oamenilor le punem la dispoziție screeningul. Ministerul Sănătății nu a stat nici el fără să sesizeze această problemă, motiv pentru care a cerut să finanțeze cinci programe de screening, între care unul este pentru infecțiile cu virusuri hepatice. Aceste programe de screening sunt în momentul de față în faza de aplicare și probabil că din 2018 le vom vedea active la nivel național, cu fonduri europene”, a mai declarat dr. Adrian Streinu Cercel.

 

Despre testele stradale care se vor efectua în țară în perioada urmatoare, acesta a precizat că nu se vor efectua prin metoda clasică, ce presupune recoltarea unei probe de sânge, ci vor fi teste din salivă, „fără înțepătură, fără sânge, fără durere și, evident, cu toate măsurile și precauțiile universale care se impun colectării deșeurilor de uz medical”, iar rezultatul se află, pe loc. În acest fel, speră inițiatorii campaniei, vor fi atrase mai multe persoane să își faca această testare, procedura fiind una mult mai simplă și mai comodă.

După testarea stradală, care va fi anunțată de organizatori în timp util, pentru ca populația din fiecare oraș prin care va trece să fie inormată, este gratuită. Va fi urmată de o nouă etapă, ce se va derula printr-un lanț de farmacii, persoanele interesate putând completa un chestionar on-line, ulterior fiind programate pentru efectuarea acestei testări gratuite.

În fine, în cea de-a treia etapă, campania se va desfăsura și în spitale, adresându-se întregului personal al acestor unități medicale, care face parte din categoriile de risc, prin prisma activității desfășurate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*