Caravana mobilă de depistare a tuberculozei străbate 16 comune buzoiene

2 iulie 2022 | 0 comentarii |

Timp de o lună și jumătate, începând cu data de 4 iulie, în județul Buzău începe depistarea activă a tuberculozei – Screening TB, acțiune coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti.

 

În perioada 4 iulie-12 august, 16 comune buzoiene vor fi străbătute de caravana mobilă de Screening TB, care timp de o lună şi jumătate va oferi accesul facil, aproape de casă, la servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea tuberculozei, asigurate de personal medical specializat.

Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, oferă servicii medicale gratuite buzoienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament, iar în judeţul Buzău sunt cel puțin 35,2 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor statistice privind incidenţa tuberculozei.

Caravana mobilă, dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială, ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.

 

Cristina Ungureanu

Consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil se vor efectua după următorul program: Glodeanu Siliştea – 04 iulie; Smeeni – 05/06 iulie; Merei – 07/11 iulie; Berca – 12/13 iulie; Scorţoasa – 14/15 iulie; Pârscov – 18/20 iulie; Brăieşti – 21 iulie; Vintilă Vodă – 22/25 iulie; Grebănu – 26/27 iulie; Râmnicelu – 28 iulie; Puieşti – 29 iulie/01 august; Balta Albă – 02 august; Ziduri – 03 august; Cochirleanca – 04/05 august; Vadu Paşii – 08/10 august; Săgeata – 11/12 august.

Accesul la servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea tuberculozei direct în comunitate, prin organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cetăţenii din zonele rurale ale judeţului Buzău. Îndemnăm populaţia să acceseze această oportunitate şi să participe la screening atunci când caravana TB va ajunge în localităţile lor. Direcţia de Sănătate Publică Buzău, prin personalul propriu şi prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară sprijină activ implementarea acestui proiect. Solicităm încă o dată autorităţilor publice locale şi personalului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie să se alăture acestui demers important pentru sănătatea publică”, a declarat Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău.

 

Daniel Ticlea

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei, jumătate din judeţele României au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei, iar judeţul Buzău se numără printre acestea.

Am trăit alături de medici perioada pandemiei şi împreună cu toate cadrele medicale am reuşit să scoatem corabia la mal. Am văzut, atunci, oameni care şi-au împins limitele, profesionişti care nu au avut linişte, care au luptat cu virusul, care au scos oameni din ghearele morţii. Mi-am propus de atunci să pun umărul şi să sprijin tot ce înseamnă sistemul medical. Cu toţii avem datoria să facem mai mult în zona prevenţiei iar proiectul desfăşurat la Buzău de specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta poate face mult bine. În urmă cu 100 de ani, TBC-ul nu se trata, însă acum, există şansa tratării acestei boli, dacă diagnosticul este stabilit la timp. De aceea, le recomand buzoienilor din localităţile în care va ajunge caravana de depistare a tuberculozei, să fie deschişi, să accepte discuţia cu medicii şi tratamentul, dacă e cazul. Doar aşa vor putea învinge boala! Doar aşa vor putea avea o viaţă normală şi îi vor putea proteja pe cei dragi!”, a declarat prefectul Daniel-Marian Ţiclea, implicat personal în sprijinirea acestui demers medical.

 

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch, care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale în cazul în care apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – explică medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 16 de comune buzoiene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunităţi rurale.

 

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Buzău activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

 

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul proiectului vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei și are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023. Este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, valoarea totală a finanţării nerambursabile fiind de aproximativ 14,4 milioane de euro.

 

Programul este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu: Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS); Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA); Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS); Asociaţia SamuSocial din România; Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR); Fundaţia Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA).

 


Adaugati un comentariu


 

*