Caravana „Nu am făcut destul” ajunge în Vestul țării

2 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Este pentru al șaselea an la rând când medici și studenți la Medicină se oferă voluntari  pentru a participa la acest proiect.

 

Cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva cancerului de sân, care fost celebrată ieri, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a anunțat lansarea unei noi ediții a campaniei de testare și informare „Nu am făcut destul”, care se desfășoară sub forma unei caravane  ce se deplasează în diferite zone ale țării, acolo unde accesul populației la servicii medicale este mai dificil. Este al șaselea an la rând în care se desfășoară această campanie, de această dată, caravana urmând să ajungă în Vestul țării, unde aproximativ 1.000 de femei vor beneficia de testări gratuite pentru depistarea cancerului da sân. Campania se va derula în județele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor, iar primele testări vor fi efectuate în data de 5 octombrie, în satul Dudeștii Noi din Timiș. Acțiunea va continua și în alte zone rurale din cele cinci județe, urmând a se încheia la jumătatea lunii viitoare. În total, caravana va ajunge în 14 localități rurale iar testările vor fi efectuate de medici și studenți la Medicină care s-au oferit voluntari pentru această acțiune. Testările vor consta în examinare clinică, ecografie mamară, mamografie, însă pacienții vor beneficia gratuit și de analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru verificarea funcţiei plămânilor, calcularea indicelui de masă corporală, precum și măsurarea glicemiei.

 

Campania va fi derulată în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, iar Cezar Irimia, președintele ambelor organizații, a precizat că, prin această acțiune „încercăm să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”.

Din păcate, experiența campaniilor derulate în anii anteriori a dovedit faptul că multe femei din zonele rurale au probleme medicale la nivelul sânilor și ajung la medic atunci când este prea târziu. O femeie din șapte testate până acum în cadrul caravanei a fost depistată cu astfel de probleme, inițiatorii comunicând și o statistică pe zonele țării pe care le-au vizitat până acum.

 

Cezar Irimia

În județele din Moldova s-a stabilit că 80% dintre femeile testate în caravană nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, numărul cazurilor de cancer mamar depistate a fost peste media europeană, care este de 1 la 1.000 de testări.

Prima ediție a campaniei „Nu am făcut destul” a avut loc în anul 2014, de atunci, campania derulându-se în 25 de județe, cărora li se vor adăuga încă cinci, anul acesta. Acțiunea a implicat pe parcursul celor cinci ediții de până acum peste 250 de voluntari din rândul medicilor și studenților mediciniști, fiind testate în total 5.408 persoane.

Peste 10% din pacientele examinate prezentau suspiciuni de cancer mamar, iar Cezar Irimia a mai precizat că, deși această afecțiune se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. „Cancerul descoperit în fază incipientă este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. De aceea, sfatul specialiștilor este ca femeile să  îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist”, a declarat președintele FABC.


Adaugati un comentariu


 

*