Caravana SMURD soseste la Buzau

12 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Proiectul, demarat in cursul lunii iulie, in scopul instruirii populatiei pentru a face fata situatiilor de urgenta, va fi disponibil buzoienilor la sfarsitul acestei saptamani.

 

caravana smurd (1)In cursul verii, Fundatia pentru SMURD si fundatia Vodafone Romania au demarat un nou proiect, privind instruirea populatiei pentru a face fata situatiilor de urgenta si a acorda primul-ajutor in astfel de situatii. Proiectul se desfasoara sub forma unei caravane care se va deplasa prin tara pana la sfarsitul acestei luni, avand ca destinatie urmatoare Buzaul.

In acest sens, au fost investiti 523.000 de euro, din care 400.000 de euro reprezinta contributie fundatiei Vodafone, pentru realizarea unui centru mobil de instruire care se deplaseaza prin 20 de orase mari din tara dar si prin localitati rurale, unde se organizeaza cursuri de instruire a populatiei pentru acordarea de prim ajutor in situatii de urgenta. Centrul mobil este special construit, pe structura unui TIR, are o sala de scolarizare cu o capacitate de 40 de persoane si este dotat cu toate echipamentele medicale si de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficienta a cursantilor.

 

caravana smurd (2)Pana in prezent, caravana a fost prezenta in Alba Iulia, Baia Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Focsani, Mamaia, Mangalia, Saturn-Venus, Sibiu, Oradea, Targu-Mures si Bucuresti, iar in perioada urmatoare ajunge in Buzau, Piatra Neamt, Iasi, Suceava, Botosani, Bacau.

La Buzau, centrul mobil de instruire va ajunge sambata, 17 septembrie, si va ramane pana duminica seara. Cu aceasta ocazie, buzoienii care vor dori sa viziteze caravana vor putea urmari filme realizate de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si vor participa la un curs care va contine si o parte practica interactiva, in care vor fi prezentate masurile de prim ajutor de catre un paramedic SMURD, precum si demonstratii de stingere a incendiilor. De asemenea, cursurile oferite includ prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta Romania – cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii – si modul in care populatia se poate pregati pentru a le face fata.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Sosirea caravanei SMURD va coincide si cu un alt eveniment important, reprezentat de inmanarea Drapelului de Lupta, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau.  Cu aceasta ocazie, impreuna cu caravana SMURD, la Buzau va sosi si secretarul de stat Raed Arafat, care va inamna Drapelul de Lupta unitatii buzoiene si va participa la deschiderea primelor cursuri oferite in cadrul centrului mobil de instruire.

Legat de acest proiect, medicul Raed Arafat a declarat ca pana in prezent au fost informati aproximativ 4.000 de oameni. „Planul nostru este ca anul acesta sa atingem cifra de 7.000 de persoane. Pentru dezastre si pentru situatii de urgenta trebuie sa fim pregatiti. Daca nu suntem pregatiti, devenim vulnerabili, iar vulnerabilitatea face ca noi sa suferim mai mult in cazul unui dezastru. Un astfel de concept o sa ne ajute sa reducem vulnerabilitatea populatiei si sa o pregatim mai bine. Reactia populatiei este pozitiva fata de caravana. Exista si posiblitatea programarii pe internet, pentru a vizita caravana. Cei care au vizitat-o pana acum sunt adulti in proportie de 56 la suta, 28 la suta sunt copii, 10 la suta adolescenti si batrani doar 7 la suta”,  a mai precizat secretarul de stat.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*