Cariile dentare, posibil factor de risc în cancerul de colon

O bacterie  care generează apariția cariilor e suspectată că provoacă infecții și la nivelul altor organe favorizând astfel răspândirea cancerului în organism.

 

Cercetătorii de la Virginia Tech University din Statele Unite au stabilit că între apariția cariilor dentare și răspândirea cancerului de colon la alte organe ar putea exista o legătură, iar pacienții cu această afecțiune oncologică sunt expuși unui risc mai mare de apariție a metastazelor, în cazul în care au carii. Elementul de legătură între cele două probleme de sănătate este bacteria Fusobacterium nucleatum, care duce la apariția cariilor dentare în lipsa unei igiene orale corespunzătoare și care poate migra din cavitatea bucală  la nivelul altor organe, unde provoacă infecții. Cercetătorii americani spun că această bacterie nu are legătură cu apariția cancerului de colon, care se datorează în special unei alimentații nesănătoase, fumatului, consumului de alcool și moștenirii genetice, însă pare a fi un factor favorizant al răspândirii cancerului în organism. Aceasta, deoarece bacteria provoacă infecții sistemice la nivelul altor organe, stând la baza unor afecțiuni cardiovasculare, a unor complicații în sarcină, a apariției diabetului și a altor probleme de sănătate.

Acest fapt era deja dovedit, dar cercetătorii americani au stabilit că problemele generate la nivelul organismului de bacteria Fusobacterium nucleatum favorizează extinderea cancerului de colon.

 

Au ajuns la această concluzie  folosind culturi de celule canceroase, și descoperind  că bacteriile care îşi au originea în cavitatea bucală aderă și pătrund în celulele bolnave din colon. Acest lucru face ca celulele canceroase să elibereze două proteine – IL-8 şi CXCL1 – care ajută sistemul imunitar uman să lupte împotriva infecţiilor. Aceste proteine trimit semnale către celulele canceroase, celulele imunitare şi diferite alte tipuri de celule care înconjoară o tumoră, determinându-le să se dezvolte şi să se răspândească.

Identificarea rolului jucat de această bacterie în răspândirea cancerului de colon ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii medicamentoase pentru această boală. Astfel, noile tratamente ar putea avea ca scop blocarea secreţiei de celule imunitare IL-8 şi CXCL1 pentru a combate metastaza cancerului. Până atunci, însă, singura soluție rămâne menținerea sănătății orale printr-o igienă corespunzătoare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*