A început prima evaluare națională a sănătății orale în rândul copiilor
Proiectul a fost demarat de UMF Timișoara și este supervizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Zilele acestea, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Timișoara a demarat un proiect unic în România, ce își propune să realizeze prima evaluare națională cu privire la sănătatea orală în rândul copiilor. La acest moment există o serie de date referitoare la sănătatea orală în rândul românilor, culese în special cu ocazia unor campanii de promovare a igienei, însă este pentru prima dată când o echipă formată din personal specializat va efectua o evaluare „în teren” în rândul copiilor, constând în consultații stomatologice.
Proiectul Naţional de Sănătate Orală a Copiilor este coordonat de dr. Ruxandra Sava-Roşianu, șef de lucrări în cadrul UMF Timișoara, iar rezultatele obținute se vor constitui prima bază statistică legată de prevenţia orală dedicată copiilor din România. Pe baza acestor rezultate, autoritățile vor putea să elaboreze strategii naționale în materie de sănătate orală infantilă. Proiectul fiind astfel de o deosebită importanță, evaluarea va fi supervizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, experții acestui for urmând a certifica veridicitatea datelor colectate din teren.
Cercetarea se va face pe un eșantion reprezentativ de peste 2.000 de copii selectați din toate regiunile țării, care vor fi evaluați de specialiști, pentru a se constata care sunt problemele cu care se confruntă din punct de vedere al sănătății orale și a se stabili măsurile de tratament și prevenție necesare. Copiii provin din zone-eșantion selectate atât din mediul urban cât și din mediul rural, iar evaluarea se desfășoară în parteneriat cu centrele universitare Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova.
Reprezentanții UMF Timișoara, care coordonează acest proiect, au anunțat că deja s-a început munca în teren, iar specialiștii angrenați vor continua această activitate până la sfârșitul anului, colectând datele necesare. Acestea vor fi apoi centralizate și introduse în baza de date statistice, iar în urma analizării lor se vor formula concluziile pe baza cărora vor fi elaborate ulterior strategiile naționale ce se impun pentru îmbunătățirea sănătății orale în rândul copiilor.
Tot în cadrul acestui proiect, mâine va avea loc în cadrul Facultății de Medicină Dentară de la UMF Timișoara un workshop cu tema „Studii epidemiologice de sănătate orală în ţările est-europene – acţiuni UE, OMS şi experienţa naţională”, la care vor participa experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, împreună cu specialiști din Marea Britanie, Malta, Serbia şi România. Tema principală a discuțiilor o vor constitui cele mai întâlnite probleme de sănătate orală în rândul copiilor din aceste țări.
Despre proiectul pe care îl coordonează, dr. Ruxandra Sava Roşianu a declarat că „este singurul din România care evaluează starea de sănătate a copiilor, în urma căruia vor putea fi stabilite metodele clare de prevenţie, dar vor putea fi realizate şi strategiile naţionale în materie de sănătate orală, educaţie şi prevenţie destinate copiilor din întreaga ţară. Este extrem de important să avem astfel o oglindă a sănătăţii orale, să ştim exact care sunt problemele cu care cei mici se confruntă şi implicit, ce măsuri putem lua pentru a le preveni”.
Datele preliminare ale unui studiu anunțat de asociația Merci Charity Boutique și Fundația Vodafone relevă că cea mai des întâlnită afecțiune dentară constatată în rândul copiilor din mediul rural, care au acces mai dificil la cabinetele stomatologice, este caria, cu o medie de 3,47 carii la fiecare copil, medie la limita superioară a marjei europene.