Ce inseamna „apa minerala” si cum trebuie consumata

12 decembrie 2015 | 0 comentarii |

De multe ori, apa minerala este asociata exclusiv cu apa carbogazoasa, insa termenul de „mineral” are o cu totul alta semnificatie, apa plata putand face si ea parte din aceeasi categorie.

 

apa mineralaAtunci cand spunem apa minerala, multi cred ca este vorba despre acea apa „acidulata”, fara a face in niciun fel asocierea intre acest termen si apa plata. Aceasta perceptie este eronata, termenul de „minerala” referindu-se la continutul apei respective in substante minerale si nicidecum la faptul ca aceasta este sau nu „acidulata”.

Prin urmare, apele minerale pot fi atat cele gazoase cat si apa plata, iar diferenta intre ele se face in functie de continutul in minerale al fiecareia. Astfel, putem vorbi despre ape foarte putin mineralizate, care contin sub 50 de miligrame de minerale pe litru, ape putin mineralizate, cu un continut cuprins intre 50 si 500 de miligrame pe litru si ape foarte bogate in saruri minerale, cu peste 1.500 de miligrame de minerale pe litru. In general, se recomanda consumul de apa minerala naturala, imbuteliata, care are o mineralizare mai mica de 1.500 de miligrame pe litru reziduu fix.

Trebuie stiut insa ca asa cum regimul alimentar este personalizat in functie de varsta si nevoile fiecaruia, si consumul de apa trebuie adaptat, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Spre exemplu, sugarii si copiii mici au nevoie de apa putin mineralizata, plata, care poate servi la prepararea biberoanelor si la hidratare.

 

apaFemeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de cantitati de calciu mai crescute, de aceea li se recomanda consumul de apa minerala bogata in calciu. Si femeile la menopauza pot beneficia de aportul de saruri minerale din apele naturale cu continut crescut de calciu.

Astfel, unul dintre avantajele consumului de apa minerala este prevenirea osteopeniei si osteoporozei. In cazul persoanelor care au o viata activa si al sportivilor, necesarul de saruri minerale este crescut. Acestia pot compensa cantitatile de minerale pierdute in timpul efortului fizic, prin transpiratie, consumand ape minerale bogate in calciu, magneziu, sodiu.

In schimb, persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, edeme, insuficienta renala, litiaza renala, care sunt constranse la un regim hiposodat, au la dispozitie apele minerale foarte putin mineralizate, cu un continut foarte mic in sodiu.

Trebuie stiut ca apele minerale gazoase sunt in general contraindicate celor care tin regimuri fara sare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*