TERAPEUTUL TAU: Simbolurile si importanta lor – Aerul

12 decembrie 2015 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Aerul, element esential al vietii din vechile cosmogonii ale lumii, se asociaza stihiei pure si purificatoare, miscarii permanente,vitezei (iute ca vantul), suflului vieii, inaltimilor cerului, luminii astrale, libertatii, principiului masculin activ si fecundator.

Shu, divinitatea aerului la vechii egipteni, era privit ca un principiu energetic; el naste sau desparte cerul si pamantul, contribuie la zamislirea diferitelor forme de viata.

Aerul este un simbol al spiritualizarii. Aerul este asociat in mod simbolic cu vantul, cu rasuflarea, cu lumea subtila, cu Logosul.

Sfantul Martin vorbeste despre aer ca fiind simbol sensibil al vietii nevazute, un factor de miscare universal si purificator. Aerul este mediu prielnic luminii, zborului, parfumului, culorilor, vibratiilor.

 

aer-copaciElement subtil si usor, aerul ne confrunta cu propria noastra greutate si inlantuire in habitudine, aratandu-ne sensul verticalitatii, exprimat prin perpendiculara care materializeaza axa invizibila care leaga cerul de pamant. Respiratia simbolizeaza o trecere de la limitat la nelimitat, suflul vietii facand posibil contactul cu infinitul si divinitatea din noi si dincolo de noi. Aerul este un suport al calatoriei spiritului catre transcendenta, in unele traditii fiind prezentat sub forma unei scari care leaga diferitele planuri ale creatiei. Aerul ne aminteste necesitatea reinnoirii care hraneste o gindire noua si creatoare.

ANAXIMENE (585- 525 i.Hr.) spunea ca „Aerul este principiul vietii. Precum sufletul nostru, care este aer, ne stapaneste pe noi, tot astfel si intregul univers este cuprins de rasuflare si aer. Din aer se nasc toate cele ce exista, cele care au existat si vor exista, si zeii si lucrurile divine, iar celelalte isi iau inceputul din acestea”.

 

aer marinAerul este izvorul vietii si originea performantelor naturale ale organismului uman. Oxigenul din aer reprezinta alimentul numarul unu al fiintei vii si, implicit, oxidarea reprezinta modalitatea cea mai importanta de obtinere a energiei in organism (un adult are nevoie de 12 metri cubi de aer). Aerul conditionat ii scade omului capacitatea de munca, ii poate da chiar stari depresive, sporeste imbolnavirile de tipul racelilor, reumatismelor si maladiilor cardiovasculare, deoarece ii lipsesc ozonul si ionii.

Omul contemporan isi petrece aproximativ 60% din viata in incaperi inchise, iar diferitele cai de acces ale aerului spre aceste incaperi tind sa deterioreze virtutiile terapeutice ale aerului proaspat, natural. Omul trebuie sa se foloseasca cat mai mult de aerul proaspat al spatiilor deschise, extraurbane, de aerul campiilor, crangurilor, muntilor, litoralului marii.

 

aer padure copiiOmul modern a devenit o fiinta de sera, care nu mai traieste in comunitate cu natura, cu fauna si vegetatia, pierzand astfel forta, vitalitatea, echilibrul psihic ca si rezistenata fata de boli.

Exercitiile de respiratie reprezinta un act educational si terapeutic, contribuind la formarea unor reflexe complexe ale acestui sustinator fundamental al vietii, stimuland functii de baza ale organismului, cum sunt: circulatia, nutritia, activitatea musculara si cea neuroendocrina.

Exercitiile respiratorii vor ajuta organismul la dezvoltarea armonioasa a cutiei toracice si la dezvoltarea unei mai bune elasticitati a toracelui, vor ameliora reflexele de respiratie nazala. De asemenea, se va accentua capacitatea de relaxare si autoregenrare a organismului dupa efort psiho-fizic.

 

aer bucurieDe calitatea somnului depind in totalitate activitatile pe care omul le desfasoara a doua zi, iar calitatea aerului inspirat are un cuvant greu de spus in aceasta privinta.

In terapie invatam sa respiram din nou corect. Cand ne nastem, practicam o respiratie corecta, cu timpul insa, respiratia devine din ce in ce mai superficiala. Respiratia corecta este cea abdominala.

Trebuie sa mai stim, deasemenea, ca exercitiile de respiratie constituie un mijloc foarte simplu si eficient de gestionare a stresului si de control al anxietatii. Acestea ne relaxeaza si ne induc o stare de bine, de liniste, de calm, imbunatatind starea psihica, precum si starea de sanatate.

 

exercitiu de respiratierespiratie abdominalaExercitiu: Intinde-te pe spate, intr-un loc cat mai confortabil, sau aseaza-te  pe un fotoliu/scaun si pune palma dreapta pe abdomen si pe cea stanga pe piept. Inspira apoi pe nas, rar, numarand pana la 4 si apoi expira, numarand pana la 8.

Ideea de baza este aceea ca expiratia trebuie sa fie de doua ori mai lunga decat inspiratia, pentru ca aerul proaspat inspirat sa ramana cat mai mult timp in plamani. Poti creste durata, treptat.

Exercitiul este bine sa-l faci zilnic, macar 5 minute, de doua ori pe zi. In timpul exercitiului trebuie sa simti ca aerul patrunde pana in abdomen, iar mana pe care ai asezat-o pe abdomen sa o simti cum se ridica, in prima parte a inspiratiei.

Exercitiile pot fi facute in aer liber, combinate cu o plimbare. Este suficienta o simpla plimbare de 30-60 minute, zilnic. Avantajele fizice si psihice vor fi evidente.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*