Ce trebuie să știm despre noile reglementări privind prescrierea și eliberarea antibioticelor

19 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Farmaciștii vor raporta zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate, iar pentru situații de urgență se vor putea elibera anumite antibiotice fără prescripție doar pentru 48 de ore și numai în baza unei declarații pe propria răspundere.

 

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, vineri, printr-un comunicat, că a fost aprobat ordinul care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale, a cărei valabilitate nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și a duratei tratamentului recomandat de către medic.

Potrivit prevedirilor care reglementează noua metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor amintite, farmaciile vor raporta zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe farmacii. La nevoie, aceste medicamente se vor putea elibera fracţionat”, dar numai în cadrul aceleiaşi unităţi farmaceutice și fără a depăşi cantitatea totală prescrisă, prevede ordinul.

 

Ministerul Sănătății menționează că „Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate”  – serie și număr unice, generate de către prescriptori, datele pacientului (nume, prenume, vârstă, CNP), codul de diagnostic, denumirea medicamentului, concentrația, cantitatea, modul de administrare și durata tratamentului, semnătura, parafa și data în care a fost eliberată rețeta.

Ordinul mai prevede că, în situații de urgență medicală, „farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și sunt marcate în anexa la Ordin cu semnul *. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului, precizează MS.

În completare, Ministerul Sănătății face precizarea cădoar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”.

Potrivit autorităților, eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest Ordin, iar noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (OTC), preparatele magistrale și medicamentele de uz topic.

 

După o perioadă de 60 zile de la intrarea în vigoare a Ordinului, considerată necesară adaptării sistemelor informatice, „farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Astfel, în baza datelor colectate în timp real, se vor lua cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic, menționează Ministerul Sănătății, referitor la Ordinul lansat în dezbatere publică în decembrie 2023 și publicat în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie 2024.

O analiză a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că, anul trecut, 1 din 4 români a luat antibiotice fără sa fie internat, iar statul a decontat pentru rețetele compensate și gratuite de antibiotice, peste 208 milioane de euro. Acestora li se adaugă medicamentele luate cu prescripție simplă, cum ar fi cele de la medicul stomatolog și cele administrate „după ureche”, fie eliberate de farmaciști fără rețetă, fie rămase în casă de la alte tratamente. România ocupă locul II în Europa, după Bulgaria, la consumul de antibiotice, iar tot mai mulți pacienți ajung în spitale cu infecții bacteriene greu sau imposibil de tratat, pentru că organismul lor nu mai reacționează la tratament, din cauza rezistenței la germeni dobândite în urma consumului excesiv de antibiotice. 

 

Cei mai mulți români au tendința de a-și administra un antibiotic pentru orice, vor să-l aibă în casă pentru orice durere de gât, de măsea, etc., dar medicii atrag atenția că asta duce la creșterea rezistenței antimicrobiene (RAM) și fără antibiotice eficiente, infecțiile sunt mai greu de tratat și crește riscul de răspândire a bolilor, a formelor severe de boală și riscul de deces”.

În aceste condiții, pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM din România, s-a impus „adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării excesive a antibioticelor dar și o mai bună folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, se precizează în ordin.

 

Prin noua metodă de raportare, se poate verifica și câți medici prescriptori de antibiotice există în țară, câte doze au intrat și au ieșit din farmacii și cantitatea de antibiotice eliberată de medicii prescriptori, fiecărui pacient în parte și în total, astfel că medicii care prescriu prea multe antibiotice vor putea fi ușor identificați.

Pentru a reduce eficient rezistența la antibiotice, toate sectoarele trebuie să utilizeze în mod prudent și adecvat antibioticele, să ia măsuri preventive pentru a reduce incidența infecțiilor și să urmeze bunele practici în eliminarea deșeurilor contaminate”, transmit specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), justificând astfel necesitatea înăspririi regulilor de prescriere și eliberare a antibioticelor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*