Cel mai bun regim alimentar pentru sanatatea inimii

 Cercetatorii avertizeaza ca dietele restrictive, tinute in special pentru a da jos din kilogramele in plus, nu sunt intotdeauna benefice si pentru organism, in special pentru sanatatea inimii.

 

dieta-diabet1De multe ori, dietele tinute fara a beneficia in prealabil de sfaturile sau de supravegherea unui specialist, fac mai mult rau organismului, dovedindu-se ca, uneori, renuntarea la diferite alimente in scopul mentinerii siluetei nu are un efect benefic si pentru sanatatea organismului. S-a stabilit ca, de cele mai multe ori, inima are de suferit de pe urma acestor diete tinute la intamplare, fapt pentru care, o echipa de medici si cercetatori a incercat sa gaseasca formula  unui regim perfect pentru sanatatea inimii.

Pentru a afla ce tip de dieta este cel mai sanatos pentru inima, acestia au analizat rezultatele mai multor cercetari realizate anterior, rezultate care, adunate laolalta, arata ca regimul ideal pentru starea de sanatate a inimii cuprinde multe fructe, legume si cereale integrale.

De asemenea, pe baza informatiilor stiintifice, nucile consumate cu moderatie, uleiul extravirgin si carnea slaba pot face si ele parte dintr-un regim sanatos, care sa porejeze inima.

 

cardioIn plus, pentru evitarea cresterii nivelului de colesterol din sange –  unul dintre factorii de risc pentru bolile de inima – autorii cercetarii recomanda limitarea consumului de oua, dar si al unor grasimi precum uleiul de cocos sau de palmier.

Autorii studiului mentioneaza ca dieta cu sucuri este mai putin sanatoasa pentru inima in comparatie cu aportul de fructe si legume mancate ca atare, deoarece exista riscul de a consuma prea multe calorii. Totusi, ei precizeaza ca aceste sucuri pot avea un efect pozitiv in cazul celor care nu introduc in alimentatie suficiente fructe si legume.

In ceea ce priveste regimurile fara gluten, oamenii de stiinta sustin ca acestea sunt recomandate persoanelor care sufera de boala celiaca sau de alergii la gluten, insa nu exista dovezi stiintifice potrivit carora ele ar fi eficiente pentru restul persoanelor.

 

Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos

Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos

Despre efectele benefice ale unui regim alimentar echilibrat si neaparat asociat cu miscare au vorbit si cadiologii de top aflati la Buzau, luna trecuta, unde au sustinut un curs despre Hipertensiunea arteriala, metodele de depistare, de masurare corecta, studii si mod de administrare a celor mai noi si mai eficiente terapii, pentru ca bolile de inima sa fie, astfel, tinute la distanta sau, cel putin, sub control.

   Pe langa decizii terapeutice, mod de abirdare si de interpretare a simptomatologiei, a analizelor si a masuratorilor stiintifice, universitarii au subliniat ca un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si cat mai naturala cu putinta, asociata cu multa miscare asigura succesul pastarii inimii sanatoase.

Prof. univ. dr. Daniela Bartos a insistat, chiar asupra faptului ca populatia nu trebuie sa se mai ghideze tot felul de sfaturi primite de la unii asa-zisi priceputi la toate, care nu au insa nicio calificare in domeniul medical si care militeaza, in special pe internet, pentru tot felul de diete si pentru renuntarea la majoritatea alimentelor si chiar a legumelor si fructelor, pe care aproape in totalitate le considera pline de chimicale. Renumitul cardiolog a insistat ca populatia sa tina cont de sfatul medicilor, singurii competenti pentru a recomanda o dieta, tinand cont de problemele de sanatate pe care le are fiecare pacient, de varsta acestuia si de predispozitia acestuia spre anumite afectiuni. O masura universala recomandata de dr. Bartos a fost insa miscarea, valabila pentru toate categoriile de populatie, de toate varstele.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*