Cel mai modern Centru de Formare SMURD din Europa, la Targu-Mures

8 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Cel putin asa a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, cu prilejul inaugurarii Centrului National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures, care a costat aproape 1,5 milioane de euro.

 

Taierea panglicii

Medicii, asistentii, paramedicii, pompierii si toate categoriile de personal care intervin in situatii de urgenta, din intreaga tara, dar si din strainatate, au acum la dispozitie, un nou centru de pregatire, la Targu Mures, orasul de suflet al secretarului de stat Raed Arafat, care a infiintat aici prima statie SMURD din Romania, motiv pentru care i se si spune „parintele SMURD”. .

Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta in Coordonarea Accidentelor cu Multiple Victime de la Targu Mures, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa in privinta dotarii, a declarat dr. Raed Arafat, care a participat la inaugurarea Centrului, a carui realizare a costat aproape 1,5 milioane de euro, impreuna cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, si Iñaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

Renovarea cladirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de Fundatia Vodafone si diferenta de Fundatia pentru SMURD, dotarea a fost de 930.000 de euro care include toate echipamentele si sistemele din interior, si asta este daca vorbim de simulatorul virtual si absolut toate echipamentele de instruire, plus o suma care a fost pentru crearea platformelor de invatamant la distanta – dotarea a venit de la Fundatia pentru SMURD, din fondurile europene cel mai mult, si de la Ministerul Sanatatii pentru partea de manechine, care a fost un program. Ca si cost, pentru a-l pune la punct, se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este in el. Ca si conceptie, ca si mod de dotare cred ca este cel mai avansat din Europa si poate unicat in zona noastra”, a declarat Raed Arafat.

 

situatii-de-urgentaCentrul pentru personalul medical si de comanda si control care intervine in situatii de urgenta va fi administrat de UPU SMURD Targu Mures in cooperare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Horea” al judetului Mures si va asigura formarea a sute de specialisti anual.

Aici se vor organiza, in fiecare an, peste 50 de cursuri de formare, activitati de instructie si perfectionare, pentru circa 1.000 de persoane din tara si din strainatate, inclusiv specialisti din cadrul Centrului NATO de Medicina Militara, de la Budapesta.

Suntem alaturi de SMURD si Fundatia pentru SMURD de 10 ani, in multe dintre proiectele lor care au ca scop salvarea de vieti omenesti. Parteneriatul nostru a imbracat diverse forme, de la dotarea ambulantelor cu echipamente de transmisiuni de date si video, pana la achizitia de masini de interventie, iar acum, reabilitarea acestui centru de formare de care Romania are atata nevoie. Suntem bucurosi ca putem sustine, atat prin tehnologie de varf, cat si prin finantarea oferita de Fundatia Vodafone, progresul comunitatii”, a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

Centrul dispune de o suprafata totala de 500 m2 si a fost amenajat in fosta cladire de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

 

SMURD 2In cadrul centrului de la Targu Mures exista un simulator complex, unic in Sud Estul Europei, cu ajutorul caruia personalul de interventie din diferite institutii va putea fi confruntat cu situatii reale, incluzand cutremure, accidente de tren, accidente aviatice etc. si care poate fi utilizat atat in scop de invatare cat si in scop de evaluare a cunostintelor sau de exersare a abilitatilor de lucru in echipe interdisciplinare. O alta componenta este „autostrada”, un fragment de sosea pe care se gaseste un autoturism Logan „preparat” special pentru descarcerare, in Franta. „Componentele caroseriei pot fi indepartate relativ cu usurinta, ele fiind sectionate exact acolo unde ar trebui sa se sectioneze o masina dupa un accident rutier. Scopul este acela de a instrui personalul medical si pompierii sa lucreze impreuna la o astfel de situatie”, a subliniat dr. Cristian Boieriu, coordonatorul SMURD.

Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpunand participantii cat mai veridic in atmosfera unor accidente si incidente cu care se vor putea intalni in viitor in activitatea lor si pe care le vor putea astfel recunoaste cu usurinta, creand automatismele necesare unei interventii prompte si de succes in astfel de situatii.

Centrul mai dispune de un simulator pentru medicina de dezastre, un soft achizitionat si conceput printr-un program cu finantare europeana prin care se pot crea diferite scenarii de interventie in caz de calamitati.

 

centru formare tg mures   1*Fundatia pentru SMURD este o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, ca persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina, care sustine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Misiunea Fundatiei pentru SMURD este sa imbunatateasca, prin mijloacele permise de lege care ii stau la dispozitie, calitatea vietii persoanelor care locuiesc si muncesc in România, prin sprijinirea dezvoltarii sistemului integrat medical si tehnic de urgenta si prim ajutor.

*Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 15 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere.

 


Adaugati un comentariu


 

*