Cele mai bune alimente pentru o vedere sanatoasa
Specialistii spun ca o alimentatie adaptata varstei si activitatii desfasurate poate preveni sau amana aparitia unor boli ale vederii, cauzate de imbatranire.
Se stie ca o vedere sanatoasa depinde nu numai de calitatea alimentatiei, ci si de starea ochilor la o varsta avansata, unele substante putand incetini imbatranirea ochiului si a tesuturilor sale. Este cazul vitaminei A, prezenta in celulele retinei, fiind este indispensabila pentru vedere, mai ales a celei din timpul noptii. Vitamina A se gaseste in unt, produse lactate, organe, oua, dar si in betacarotenul continut de morcovi, legume verzi, rosii si portocalii.
De asemenea, un aport ridicat de vitamina C reduce riscul dezvoltarii unor patologii oculare, indeosebi a cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta. Vitamina C este cunoscuta pentru virtutile sale antioxidante, benefice impotriva stresului oxidativ, care ataca cristalinul. Prin urmare, citricele, fructele kiwi, ardeii si broccoli nu trebuie sa lipseasca din alimentatie.
Alti aliati impotriva imbatranirii oculare sunt anumiti carotenoizi, pigmenti galbeni sau portocalii care dau culoare fructelor si legumelor, si ei recunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Luteina si zeaxantina din morcovi, porumb, ardei, citrice, spanac, varza protejeaza centrul retinei de oxidarea de catre radicali liberi si filtreaza razele ultraviolete, agresive pentru ochi. Ele contribuie astfel la prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta.
O alimentatie bogata in omega 3, care se gaseste, intre altele, in pestele gras si in uleiul de rapita sau de nuci, ajuta la combaterea aparitiei patologiilor mentionate. Acizii grasi polisaturati, cunoscuti mai ales pentru efectele lor pozitive asupra sistemului cardiovascular, se gasesc din abundenta in retina. Ei trebuie insa reinnoiti pentru o activitate vizuala buna.
Alti antioxidanti benefici pentru celulele vizuale sunt zincul din scoici si stridii si vitamina E din uleiul de floarea soarelui, nuci, galbenusul de ou. Un studiu amplu inceput acum sase ani arata ca un supliment de vitamina C si E, betacaroten, zinc si cupru duce la reducerea cu 25 la suta a riscului de evolutie a degenerescentei maculare legate de varsta la pacientii care au aceasta afectiune.
Alte cercetari sugereaza un efect pozitiv al acestor vitamine si nutrienti asupra glaucomului, patologiile de corp vitros, sindromului ochiului uscat si retinitei pigmentare. Recomandarile pentru pastrarea sanatatii ochiului sunt in cele din urma cele pentru sanatatea cardiovasculara, adica o alimentatie variata, echilibrata si bogata in vegetale.
Aceste precautii alimentare nu sunt insa suficiente pentru evitarea bolilor. Chiar daca unele vitamine pot contribui la prevenirea scaderii calitatii vederii, niciuna nu are calitati miraculoase, si de aceea, pentru protejarea ochilor, se recomanda si evitarea expunerii la razele soarelui, la tutun…