Centrul naţional de activităţi pentru persoane cu dizabilităţi își primește azi primii oaspeți

3 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Noul centru a fost înființat de asociația „Ridică-te și umblă”, iar inaugurarea are loc cu ocazia Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

 

Pe data e 3 decembrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, eveniment ce va fi marcat azi la Sinaia, prin inaugurarea unui centru național pentru activități dedicate acestor persoane. Inițiativa înființării centrului a aparținut asociației „Ridică-te și umblă”, care are filiale în 30 de orașe din țară și câteva mii de membri. Centrul naţional de activităţi pentru persoane cu dizabilităţi este dedicat membrilor celor 30 de filiale ale asociației și va funcționa pe strada Ghioceilor nr. 4-22 din Sinaia, într-un spațiu care a avut nevoie de o serie de lucrări de renovare, pentru a fi perfect adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Astăzi, noul centru va primi primul grup de beneficiari, reprezentanții asociației spunând că acesta este doar primul pas într-un proiect mult mai amplu pe care și l-au propus. Astfel, Lucian Aldea, președintele asociației, a declarat că „deschiderea , Centrului naţional de activităţi pentru persoane cu dizabilităţi este un început al unui proiect amplu. Acesta prevede mărirea capacităţii de cazare, oferirea unei palete largi de servicii la standarde înalte, precum şi accesibilizări la standarde actuale. Deocamdată, facem doar un pas concret spre un obiectiv pe care dorim să îl atingem în viitorul apropiat și dorim ca de acest centru să beneficieze toate cele 30 de filiale din ţară”.

 

În urmă cu doi ani, asociația a inițiat un alt proiect unic în România, denumitCentrul de mobilitate”. În cadrul proiectului s-a pus la dispoziția celor peste 67.000 de persoane cu probleme fizice din Capitală o mașină accesibilizată special pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Acestea beneficiază gratuit de serviciile acestui taxi special, al cărui echipaj oferă clienților o gamă mai largă de servicii, efectuând curse la farmacii, spitale, servicii de asistență socială, și la alte instituții, pentru a rezolva diferite probleme ale persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, în ultimii 8 ani, asociația a organizat în fiecare vară o tabără pentru persoanele cu dizabilităţi, unde s-au desfăşurat zilnic programe şi festivităţi. Media participării, în aceşti ani, a fost de 170-200 de persoane, incluzând aici persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii acestora şi voluntarii.

 

Laila Onu

Totodată, în cursul zilei de mâine, fundația „Pentru voi” va marca împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea primei locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilități intelectuale din România. Cu această ocazie, la Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara, va avea loc gala „De 20 de ani, ACASA e la PENTRU VOI”.

Laila Onu, directorul general al fundației, a declarat în acest sens că „în cei 20 de ani, fundaţia Pentru Voi a înfiinţat şi administrează 6 locuinţe protejate, care au găzduit 43 de persoane cu dizabilităţi intelectuale: unele venite din cămine spital, altele rămase fără sprijin – părinţii fiind decedaţi sau prea bătrâni şi bolnavi pentru a le mai putea îngriji. În prezent, în locuinţele protejate, sunt îngrijite şi beneficiază de suportul adecvat nevoilor lor 27 de persoane cu dizabilităţi intelectuale. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul autorităţilor locale, al comunităţii şi al mediului de afaceri din Timișoara. Le suntem profund recunoscători tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne vom bucura să îi avem, pe unii dintre ei, alături de noi la acest moment aniversar. Împreună cu oficialităţi şi sponsori, vor fi prezenţi la gală beneficiari din cadrul locuinţelor protejate, părinţi, colaboratori şi prieteni ai fundaţiei”.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*