UMF Iași a inaugurat un nou corp de clădire, cu 13 etaje

3 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Noul edificiu poartă numele academicianului Nicolae Leon, cel care a fost rectorul universității în anul Marii Uniri.

 

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași dispune, de ieri, de un nu corp de clădire, care constituie cel mai modern edificiu de învățământ din Iași, concurând și cu celelalte universități din țară. Noua clădire este un turn de 13 etaje,  cu o înălțime de 65 de metri, fiind a doua clădire ca înălțime din Iași. Aceasta a servit inițial drept sediu universității private Petre Andrei, fiind apoi preluată de UMF Iași. Proiectul este unul mai vechi, universitatea ieșeană reușind să obțină o finanțare din fonduri europene în acest sens. Valoarea totală a proiectului de recompartimentare și modernizare a clădirii depășit 26 de milioane de lei, din care 25,8 milioane de lei au reprezentat cheltuieli eligibile, achitate din fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană.

Noul corp de clădire a primit numele academicianului Nicolae Leon, rectorul UMF Iași în anul înfăptuirii Marii Uniri. Personalitatea acestuia a fost evocată de actualul rector, prof. dr. Viorel Scripcariu, care a declarat că „în calitate de decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, Nicolae Leon a fost un promotor al noului, iar ideile inovatoare pe care a reuşit să le transpună în fapte au avut efecte la nivelul învăţământului superior medical din întreaga ţară. Învăţământul experenţial este un bun exemplu în acest sens, Nicolae Leon fiind cel care a reuşit să introducă în regulamentele vremii obligativitatea excursiilor de studiu pentru elevii şcolilor secundare. De asemenea, Nicolae Leon a dorit întinerirea corpului profesoral al Facultăţii de Medicină din Iaşi, astfel că, în perioada decanatului său, au avut acces în facultate tineri foarte valoroşi, care au devenit creatori de şcoală medicală ieşeană”.

 

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Odată cu inaugurarea noului corp de clădire, a fost dezvelit și un bust al academicianului Nicolae Leon, aflat la intrarea în edificiu, iar fostul rector al universității, profesorul doctor Vasile Astărăstoae, a rememorat istoria achiziționării noului sediu, proiectul fiind demarat în timpul mandatului său. Clădirea servise drept sediu pentru universitatea privată Petre Andrei, iar pentru a putea accesa finanțarea europeană, UMF Iași trebuia să fie proprietarul clădirii, care aparținea statului. În acest sens, universitatea ieșeană a plătit 4 milioane de euro pentru achiziția edificiului.

Mi-aduc aminte ce dificil a fost tot procesul de achiziţionare şi de aceea mă bucur că există în universitate acest spirit de continuitate, că nu începe totul cu noi şi se termină cu noi, că munca fiecăruia este evidenţiată şi inclusiv faptul că s-a dat numele de Nicolae Leon arată că medicina ieşeană se bazează pe cei trei filoni: pe tradiţie – să ne cunoaştem înaintaşii, pe modernitate şi, nu în ultimul rând, pe spiritualitate”, a declarat la festivitatea de inaugurare fostul rector al UMF Iași, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

 

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Clădirea cu 13 etaje inaugurată ieri, are o capacitate de 1.833 de locuri, în incintă fiind amenajate o aulă cu 220 de locuri și  6 amfiteatre cu 120 de locuri fiecare. Rectorul Viorel Scripcariu e explicat că există posibilitatea tehnică de a uni două dintre cele 6 amfiteatre, astfel că se poate obține un spațiu mult mai generos, de 240 de locuri. La etajele 2 si 3 ale clădirii va funcționa un Centru de Abilităţi Fundamentale al universităţii, edificiul găzduind și o serie de săli de lucrări și de cabinete ale cadrelor didactice.

La festivitatea de tăiere a panglicii inaugurale și de dezvelire a bustului academicianului Nicolae Leon au participat ieri membri ai conducerii UMF Iaşi, Vasile Asandei, director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Mihai Chirica, primarul Iaşului şi prefectul Marian Şerban. De asemenea, au fost prezenţi numeroşi membri ai întregii comunităţii academice a UMF Iaşi, moderatorul evenimentului fiind dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei.

Printre invitații de seamă s-a numărat și directorul general al Muzeului de Științe Naturale Grigore Antipa din Capitală, un fapt mai puțin cunoscut fiind acela că academicianul Nicolae Leon a fost fratele mai mare al marelui naturalist care dă numele muzeului bucureștean.


Adaugati un comentariu


 

*