Cepoi – Nicolaescu, paritate la banii Sanatatii

3 august 2012 | 0 comentarii |

Actualul ministru al Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, pare sa-si fi insusit viziunea fostului ministru Eugen Nicolaescu, privind necesitatea alocarii a 6% din PIB pentru Sanatate, acceptand ca numai pentru categoriile exceptate la plata, prin noua Lege a Sanatatii, este nevoie de 3% din PIB.

 

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, recunoaste ca sistemul sanitar este la ora aceasta subfinantat. El a recunoscut, la o intalnire cu medicii, ca efortul financiar pe care statul trebuie sa-l faca pentru a acoperi doar costurile cu serviciile medicale de care beneficiaza categoriile de persoane exceptate de la plata asigurarilor de sanatate reprezinta 3% din PIB.

Intr-o intalnire organizata la inceputul lunii iunie, la Buzau, de presedintele Consiliului Judetean Cristi Bigiu si presedintele PNL Buzau, George Scutaru, cu medicii buzoieni, fostul ministru liberal Eugen Nicolaescu a aratat ca „bugetul minim necesar pentru ca sistemul sanitar sa poata functiona este de 6% din PIB, pentru inceput, iar  pana in 2016 sa ajunga la  8% din PIB pentru a ne putea compara cu statele europene civilizate”.

Ministrul Cepoi pare sa-si fi insusit aceasta componenta a proiectului Legii sanatatii conceput de liberali, pentru ca la ultima intalnire cu medicii a declarat ca pentru a se sustine si pachetul de baza pentru persoanele asigurate, bugetul Ministerului Sanatatii ar trebui sa reprezinte 6% din PIB.

 

Coasigurarea, pe banii asiguratului

 „Din calculele Ministerului Sanatatii reiese ca Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate are nevoie de un buget de 0,3% din PIB pentru plata categoriilor exceptate, cum ar fi pensionarii cu venituri mici, persoanele defavorizate social, somerii. Din calculele Ministerului Finantelor Publice rezulta ca pentru plata acestor categorii ar fi nevoie chiar de 0,6 la suta din PIB”, a aratat ministrul Cepoi.

Noua Lege a Sanatatii prevede atat care sunt categoriile exceptate, cat si de unde vor proveni fondurile necesare acoperirii financiare a serviciilor medicale de care acestea beneficiaza. Astfel, pentru co-asigurati, respectiv sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, aceasta achita si contributiile coasiguratilor, daca venitul sau impozabil lunar depaseste dublul salariului minim brut pe tara. In cazul in care venitul impozabil al persoanei asigurate este egal sau sub nivelul salariului minim brut pe economie, contributia de asigurari obligatorii de sanatate se plateste din bugetul de stat.

 

Categorii exceptate la plata

Tot statul plateste si pentru persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, pentru persoanele persecutate politic,  pentru cele deportate in strainatate ori fosti prizonieri, pentru „revolutionarii” din 1989 si victimele revoltei muncitoresti din 1987 de la Brasov.

Sunt suportate tot de catre stat asigurarile de sanatate pentru pachetul de baza pentru persoanele care se afla in incapaciate temporara de munca, pentru cele care se afla in concediu pentru cresterea copilului, pentru detinuti si arestati, pentru strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, prntru victimle traficului de persoane cazate in centrele speciale, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei.

Pentru someri si pentru beneficiarii venitului minim garantat sau asistati social, contributia la sanatate se plateste din fondul de somaj sau din bugetul primariilor in evidenta carora se afla aceste persoane.

 

Coplata, o masura controversata

Din aceasta toamna, ministrul Cepoi vrea sa devina functional si sistemul de coplata. Ratiunea introducerii acestei taxe suplimentare pe care va trebui sa o achite asiguratul pare sa fie aceea de a limita excesul nejustificat de servicii medicale si riscul raportarilor false.  

„Exista suspiciunea ca la ora actuala exista situatii de raportari de servicii care in fapt nu au fost facute”, a declarat dr. Cepoi in cadrul unei conferinte de presa pe tema noii Legi a Sanatatii.

In timp ce ministrul considera ca sumele de coplata sunt foarte mici, respectiv, de 4-5 lei la medicul de familie si intre 40-90 de lei la spitale, in functie de nivelul de clasificare al acestora, medicii buzoieni si fostul ministru Nicolaescu apreciaza ca aceasta taxa nu va reprezenta o suma care merita luata in calcul si ca mai mult va incurca activitatea medicilor si va limita accesul la servii medicale de baza al multor persoane.

„Din cauza ca mule persoane nu vor avea de unde da banii pentru coplata s-ar putea ajunge ca oamenii sa nu mai mearga la medic decat atunci cand boala se agraveaza, iar costurile vor fi in acest caz incomparabil mai mari, astfel ca se va ajunge la cheltuieli cu mult superioare fondurilor colactate prin coplata”, a declarat Nicolaescu.

 

Neclaritati privind calitatea de asigurat

In cadrul unei intalniri tehnice avute cu ministrul Cepoi pe tema proiectului Legii Sanatatii, reprezentantii Societatii de Medicina Familiei si cei ai Patronatului Medicilor de Familie i-au atras atentia oficialului ca „este necesar ca reprezentantii organizatiilor profesionale si patronale ale medicilor de familie trebuie sa fie inclusi in lege ca negociatori. In plus, in noua Lege a Sanatatii apar o serie de contradictii privind calitatea de asigurat, definirea pachetului de baza de asigurari de sanatate. De asemenea, sunt necesare clarificari in lege in ceea ce priveste dreptul pacientului de a-si alege furnizorul de servicii medicale si eitarea discrminarii, precum si corectarea articolelor legate de Comisia speciala judeteana care reglementeaza numarul cabinetelor, a carei componenta si functionare vor  fi modificate”, sustine dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

Totodata, medicii de familie sustin necesitatea reglementarilor privind asiguratorii privati, care ar trebui sa-i asigure pe toti cei care doresc acest lucru, indiferent de patologie, de varsta, de categoria de risc.

 


Adaugati un comentariu


 

*