Cește numărul de cazuri COVID-19, dar și de gripă sezonieră

14 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, astăzi, că numărul cazurilor de gripă clinică confirmate în ultima săptămână de raportare a fost de patru ori mai mare decât cel din perioada similară a anului precedent.

 

Crește numărul de infectări cu noul coronavirus, dar și cel de cazuri de gripă sezonieră. În ultimele 24 de ore, 9.884 de cazuri noi de persoane au fost depistate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2, din care 1.047 sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Numărul total de infectări a fost cu 99 mai mare decât în ziua anterioară, informează Grupul de Comunicare Strategică. Tot în ultimele 24 de ore, 30 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și-au pierdut viața, 17 bărbaţi şi 13 femei (trei decese fiind anterioare intervalului de refeerință), dintre care 24 au fost nevaccinaţi şi şase vaccinaţi anti-COVID.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, la nivel naţional se înregistrează un grad mediu de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID-19, cea mai mare valoare fiind în județul Suceava (34%), urmat de Cluj (28%). În Bucureşti şi Ilfov gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID este 16%.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.613 teste RT-PCR (10.356 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.257 la cerere) şi 42.604 teste rapide antigenice. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 458 persoane au fost reconfirmate pozitiv cu COVID-19.

 

În ceea ce privește gripa sezonieră, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat, astăzi, că în săptămâna 3-9 ianuarie, la nivel național au fost raprtate 107 cazuri de gripă clinică, de peste patru ori mai multe decât cele din aceeași perioadă a anului 2021 (26 de cazuri).

În aceeași perioadă de raportare, la nivel naţional s-au centralizat 45.869 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), ceea ce înseamnă de 1,5 ori mai multe cazuri comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (30.513) şi cu 21,1% mai mare comparativ săptămâna anterioară (37.877).

În perioada 27 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022 au fost confirmate cu laboratorul patru cazuri de gripă. Dintre acestea, 1 caz cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti şi 3 cazuri cu virus gripal tip AH3 (două în judeţul Prahova şi unul în judeţul Iaşi).

 

În ceea ce privește infecţiile respiratorii acute severe (SARI), în săptămâna 3 – 9 ianuarie au fost înregistrate şapte cazuri de SARI, cu cinci mai multe faţă de săptămâna precedentă şi faţă de niciun caz în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 10 cazuri de gripă (1 caz de gripă cu virus gripal tip B, în municipiul Bucureşti, 1 caz de gripă cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti și 8 cazuri de gripă cu virus gripal tip AH3 (3 în judeţul Vrancea, 2 în judeţul Prahova, unul în judeţul Iaşi, unul în judeţul Ilfov şi unul în municipiul Bucureşti).

Din fericire, în acest sezon gripal nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, potrivit informațiilor INSP.

Cât despre vaccinarea împotriva gripei, până la data de 9 ianuarie 2022 au fost vaccinate 1.218.345 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

 


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*