Aproape 1000 de copii, programați la vaccinare anti-COVID în primele 24 de ore

14 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Incidența din ce în ce mai mare a infectărilor cu SARS-CoV-2 la copii îi determină pe mulți părinți să-și vaccineze pruncii pentru a-i proteja de formele grave ale Covid-19.  

 

Încidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 crește pe zi ce trece. Capitala și opt județe sunt deja în scenariul roșu. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate, de Grupul de Comunicare Strategică, aproape 10.000 de noi cazuri de Covid și 30 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil sunt internați 3.490 de pacienți, cu 218 mai mult decât în ziua anterioară, iar 456 dintre ei, cu 15 mai mult decât în ziua precedentă, sunt în stare gravă, la ATI. Doar 49 dintre cei ajunși la ATI au certificate care atestă vaccinarea.

În spitale se află 230 sunt minori infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 220 sunt internați pe secții (cu 26 mai mult decât în ziua anterioară), iar 10 sunt în stare gravă, la la ATI, cu unul în plus față de ziua precedentă.

 

În contextul creșterii nunărului de infectări în rândul copiilor și al anunțării debutului vaccinării în data de 26 ianuarie, mulți părinți se gândesc să-i protejeze, să nu ajungă să se infecteze și să evolueze către forme grave de boală, astfel că din chiar prima zi în care s-a dat startul programărilor la vaccinare anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă 5-11 ani, și-au programat copiii, pe platforma de vaccinare, deși la centrele speciale dedicate acestei vârste s-ar putea prezenta și fără programare. În mai puțin de 24 de ore au fost validate 981 de programări, informează secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Am dat startul programărilor pentru vaccinarea celor mici! În mai puțin de 24 de ore au fost validate 981 de programări în platforma #RoVaccinare pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Prima tranșă de vaccin anti-COVID pentru această categorie de vârstă va ajunge în țara noastră zilele următoare, iar cei care vor să își programeze copiii trebuie să caute în platformă semnul P-PED”, scrie Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat a mai precizat că „sunt 219 cabinete destinate vaccinării celor mici, unde puteți merge chiar dacă nu v-ați înregistrat înainte pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro”.

 

Medicii pediatri recomandă vaccinarea și spun că și în România, ca și în alte țări din lume, numărul copiilor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, deși foarte mic la începutul anului 2020, pe măsură ce „boala a început să-și arate fațetele, a crescut. Peste 90% dintre aceștia au prezentat forme ușoare sau moderate de boală, iar formele severe, ca și decesele, au fost extrem de puține”, a declarat prof. dr. Doina Anca Pleșca, în cadrul unui eveniment online, menționând că 5,2% au prezentat forme severe și doar 0,6% au prezentat forme critice de boală.

Medicul a explicat că ponderea copiilor infectați a fost mică și în SUA – de 9,6%, Italia – 11% sau în Australia – 13%, dar odată cu cel de-al cincilea val se înregistrează o creștere de la 2,6% a incidenței. „În 5 ianuarie, peste 300.000 de copii au fost confirmați pozitivi în SUA, cifră care nu s-a mai întâlnit până acum de la începutul pandemiei și care a determinat o pondere a celor internați la 0,74 la suta de mii de copii, față de 0,47 în cel de-al patrulea val”, a mai spus dr. Pleșca. Medicul a arătat că cele mai frecvente manifestări clinice au fost tusea, febra, respirația dificilă, iar marea ponderea a copiilor internați au avut sub un an, preponderent băieți.

 


Adaugati un comentariu


 

*