Ciurchea si Cadariu promit lansarea a doua noi programe de sanatate in viitorul apropiat

16 februarie 2016 | 1 comentariu |

Programul de educatie pentru sanatate ar urma sa fie lansat pe 24 februarie, iar subprogramul pentru oncologie pediatrica ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Patriciu Achimas Cadariu

Cu ocazia a doua evenimente diferite, minstrul Sanatatii si presedintele CNAS au facut, ieri, doua anunturi importante, referitoare la faptul ca ar urma sa fie lansate in curand doua programe de sanatate pe care autoritatile s-au laudat in mai multe randuri ca le vor pune in aplicare in cursul acestuia an.

Astfel, invitat la Ora Guvernului, eveniment organizat la Camera Deputatilor, ministrul Patriciu Achimas-Cadariu a vorbit, printre altele, si de apropiata lansare a Programului de educatie pentru sanatate, care va avea loc pe data de 24 februarie, atunci cand va fi semnat si un protocol cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit ministrului, programul este finalizat la acest moment, intr-o prima forma, care ar urma sa fie pusa in aplicare incepand cu data respectiva, imediat dupa semnarea protocolului cu OMS, in functie de necesitati, urmand sa fie imbunatatit pe parcurs. Unul dintre elementele esentiale pentru dezvoltarea impactului dorit este initierea si realizarea programelor de educatie pentru sanatate la varste cat mai tinere. Conduita preventiva devine astfel un comportament care se edifica in timp, in paralel cu dezvoltarea educativa. Asupra unei persoane deja formate, adulte, astfel de activitati au intotdeauna un impact mai redus decat actiunile similare, realizate la varste mai timpurii. Scoala este un loc ideal pentru difuzarea acestor cunostinte in randul maselor de tineri; nici o alta institutie nu are abilitatea si capacitatea de a cuprinde si de a se adresa, in timp, unui procent atat de ridicat din populatie”, a declarat Patriciu Achimas Cadariu.

Cu aceeasi ocazie, ministrul a mai precizat ca tot in cursul acestui an ar urma sa se demareze doua proiecte-pilot, unul pentru cancerul colo-rectal, cealalalt pentru cancerul de san.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In aceeasi zi, in timp ce medicii de familie isi exprimau la unison nemultumirea legata de dificultatile intampinate in utilizarea cardului de sanatate care se blocase din nou, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, participa la o conferinta cu tema „Asistenta copilului cu cancer in Romania”,  organizata cu ocazia Zilei Internationale a Copilului cu Cancer, care a fost marcata ieri. In acest context, Ciurchea a adus din nou in discutie subprogramul de oncologie pediatrica pe care CNAS ar urma sa il lanseze in 2016, conform promisiunilor facute la inceput de an. Presedintele CNAS a avansat si un termen pentru lansarea acestui subprogram, precizand ca acest lucru s-ar putea intampla pe 1 aprilie (sa speram ca nu-i pacaleala!). „In momentul de fata, cu ajutorul specialistilor, incercam sa punem lucrurile in pagina. Sigur, pentru copii, decontam ca pentru adulti tratamente interne, dar ei au nevoie de cateva lucruri in plus, care cu siguranta vor fi cuprinse in acest subprogram de oncologie pediatrica. In momentul de fata inca il mai definitivam, asteptam de la specialisti sa ne spuna ce si cum trebuie prins in program, in asa fel incat el sa si functioneze de la 1 aprilie, odata cu noua contractare”, a declarat Vasile Ciurchea in cadrul conferintei.

 

Dr. Mihaela Bucurenci

Dr. Mihaela Bucurenci

Despre necesitatea implementarii unor astfel de programe nationale a vorbit si coordonatorul Coalitiei pentru Cauza Copilului cu Cancer, medicul Mihaela Bucurenci, unul dintre organizatorii conferintei. Aceasta a explicat ca in cazul copiilor cu astfel de afectiuni este nevoie atat de tratament adecvat, cat si de psiho-terapie, protectie sociala, precum si de asigurarea accesului la educatie, in conditiile in care un copil bolnav petrece aproape doi ani in spital. De multe ori, statul s-a dovedit neputincios in a asigura copiilor toate aceste nevoi, asa ca medicul specialist a subliniat in acest context importanta tot mai mare pe care ONG-urile o au in centrele de oncologie pediatrica. „Practic, in fiecare centru de oncologie pediatrica exista cel putin o organizatie care suplineste lipsa sistemului de suport psihosocial, care nu este furnizat in mod organizat si programatic la nivelul tuturor centrelor din tara. Mai mult de atat, in multe centre, ONG-urile sunt cele care mobilizeaza fonduri si reusesc sa asigure ceea ce lipseste, fie ca e vorba de medicamente sau acces la investigatii. ONG-urile sunt cele care reusesc sa faca in asa fel incat fiecare copil sa beneficieze pana la urma de tot ceea ce are nevoie. Mai mult de atat, au fost capabile sa schimbe fata oncologiei pediatrice. Foarte multe centre, in mare masura, au un chip mai prietenos, au dotari si un confort care se datoreaza mobilizarii de fonduri de catre ONG-uri. In unele situatii, unele sectii au beneficiat de aparatura extraordinar de performanta, pe care tot ONG-urile au fost capabile sa o aduca”, a declarat dr. Mihaela Bucurenci.

 

ziua copilului cu cancerTot cu prilejul Zilei Internationale a Copilului cu Cancer, Asociatia P.A.V.E.L. a transmis, autoritatilor, o petitie sub forma unei scrisori deschise, prin care solicita adoptarea celor mai urgente si importante masuri identificate, cu speranta ca acestea vor fi adoptate in regim de urgenta si nu candva, intr-un viitor nedefinit. Intre acestea masuri, derularea campaniilor nationale de diagnosticare timpurie, cresterea calitatii ingrijirii si tratamentului in centrele de oncologie si de hematologie pediatrica, crearea unor centre speciale de zi, de recuperare si integrare a pacientilor oncologici si dezvoltarea serviciilor de suport socio-psiho-medical la nivelul tuturor comunitatilor din tara, la care sa poata avea acces copiii bolnavi si familiile lor pe perioada tratamentului dar si in perioada post cura si, pe termen lung, de-a lungul intregii vieti, daca supravietuitorul si familia sa au nevoie de sprijin.

La nivel mondial, anual sunt diagnosticati cu cancer 250.000 de copii, dintre care mor 90.000, ceea ce face din cancer numarul unu la nivel mondial intre bolile netransmisibile, drept cauza de deces la copii. In Romania, conform statisticilor Ministerului Sanatatii, aproximativ 5.000 de copii sufera de cancer si anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauza de deces in tara noastra, pentru intervalul de varsta 4 – 15 ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Iorgulescu Sorinel spune:

    Dorim sa vedem Bilantul CNAS pe 2015.Sa vedem unde s-au dus 4,5 miliarde de EURO. Cf Legii 544/2001. Dar si cum a mers Programul Interferon free in 2015 – promis sa inceapa din aprilie 2015 si sa vedem sistemul de achizitie inclusiv de card de mentenanta etc.
    Ei nu le rezolva nici pe astea prezente si se apuca de altele. Programul Interferon free are rezultate 0 pe 2015, INCOMPETENTILOR DE LA CNAS.IRESPONSABILILOR.

Adaugati un comentariu


 

*