Cleopatra Ispas, un nou asistent medical buzoian care plătește tribut noului coronavirus

18 decembrie 2020 | 1 comentariu |

Aceasta a decedat ieri, în Terapie Intensivă, după aproape trei săptămâni de luptă cu temutul virus, împreună cu medicii și asistentele din Spitalul Județean de Urgență.

 

Lumea medicală buzoiană este din nou în doliu. CLEOPATRA ISPAS, una dintre asistentele medicale iubite și respectate atât de colegi cât și de pacienți, membru fondator al organizației locale a Sanitas și al OAMGMAMR Buzău, a decedat în urma complicațiilor suferite după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV2.

A luptat  din toate puterile ca să învingă boala, dar din păcate, eforturile ei, ale medicilor și colegelor care au îngrijit-o s-au dovedit neputincioase, nu au putut opri evoluția fulminantă și agresivă a acestui dușman nevăzut care, pe fondul unor afecțiuni cronice preexistente, i-a adus sfârșitul ieri, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență.

A sperat până în ultima clipă că va reuși să treacă și de acest obstacol al vieții ei, la fel cum depășise și alte momente dificile, dar din păcate, virusul care provoacă boala Covid-19 s-a dovedit de neînvins.

 

CLEOPATRA ISPAS avea 69 de ani și s-a pensionat la termen, considerând că nu mai are energia și forța de a-și desfășura activitatea așa cum trebuie, în cadrul secției UPU Buzău, unde a profesat.

Cleo a fost un model de asistent medical, un model de «așa da». Ea a venit în UPU destul de târziu, după o lungă activitate ca asistent medical în stomatologie. La început, îmi amintesc că am privit cu reticență venirea ei la UPU, una dintre cele mai grele secții ale unui spital. A demonstrat cu prisosință că poate învăța repede și bine tot ce era de învățat, cu o dedicare extraordinară și dând dovadă de o responsabilitate greu de agalat. A avut o conduită ireproșabilă, era extrem de atentă, ajuta pe oricine dezinteresat, de aceea era foarte iubită și respectată de colegi, de medici și de pacienți. Cleo a fost un exemplu de OM care făcea să dispară prejudecățile, o dovadă că atunci când vrei, se poate aproape orice. Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină…”, transmite Luminița Turcu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Buzău, care a fost anterior asistentă-șefă a UPU.

 

La fel de afectați sunt și reprezentanții organizației profesionale a asistenților medicali, care nu-și pot imagina că n-o vor mai vedea pe Cleo, că nu-i mai pot cere un sfat și că nu-i vor mai auzi vocea mereu protectoare, chiar și atunci când ridica tonul, pentru a-i face să conștientizeze ceea ce era important.

Este greu de descris în cuvinte cât de greu este de acceptat să te desparți astfel de un om alături de care ai fost zeci de ani. Cleo a fost unul dintre cei mai corecți și mai activi membri ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) din Buzău, unde ani de-a rândul a făcut parte din Biroul executiv și s-a implicat în activitățile de organizației profesionale. La fel de serioasă și responsabilă a fost și ca asistent medical, nu am auzit decât cuvinte de laudă despre ea, atât din partea colegilor, a medicilor și a pacienților. Păcat că încă un om bun pleacă înainte de vreme dintre noi. Dumnezeu s-o odihnească în pace, în rândul drepților,…”, spune, extrem de afectată, Elena Comănescu, președinta  organizației profesionale a asistenților medicali din Buzău.

 

Și în activitatea sindicatului SANITAS s-a implicat activ și cu dedicare, CLEOPATRA ISPAS. A fost unul dintre membrii fondatori ai organizației sindicale la Buzău, alături de Mariana Munteanu, iar de la început și până în ultima clipă, chiar și după ce s-a pensioant, a fost cenzorul SANITAS, fiind considerată unul dintre oamenii de bază ai organizației.

Sindicaliștii buzoieni spun că a fost „unul dintre oamenii de bază ai organizației”,  fiind apreciată pentru corectitudinea ei, pentru meticulozitate și pentru solicitudine, un om pentru care vârsta nu a contat niciodată și pentru care a face totul foarte bine era un mod de viață.

Poate tocmai de aceea a fost aât de iubită și de apreciată, iar când s-a confruntat cu o problemă de sănătate, acum câțiva ani, toți colegii s-au mobilizat și au ajutat-o, la rândul lor, să treacă cu bine peste momentele delicate.

Din păcate, în lupta cu noul coronavirus nu au mai putut s-o ajute…

 Comentarii (1)

  1. POSTOVEI ELENA spune:

    BUNUL DUMNEZEU SA IERTE !!!!!!!

Adaugati un comentariu


 

*