CNAS: Noi reglementări privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pe perioada stării de urgență
Concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor care nu au realizat stagiul complet de cotizare, iar concediile care depășesc termenele maximale prevăzute de lege nu mai necesită avizul medicului expert al asigurărilor sociale. Medicii de familie atrag atenția autorităților că în contextul actual crește „riscul de a deveni victime sau potențiale surse de infecţie” precum şi nevoile lor „pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă”.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite, printr-un comunicat, că în contextul aplicării Ordonanței de urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, au fost modificate și OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:
– Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.
– Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.
Prinși între autorități, firme și angajați, medicii de familie se așteaptă ca în curând să fie asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantină sau (auto)izolare, deşi ei nu au primit „o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire”, se arată într-un comunicat remis de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). De asemenea, se atrage atenția autorităților că odată cu înmulțirea responsabilităților care le revin în contextul evoluției noului coronavirus, crește „riscul (medicilor -n.r.) de a deveni victime sau potentiale surse de infecţie”.
Medicii de familie susțin că pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară, acest eșalon al sistemului medical va prelua multe responsabilităţi, iar rolul lor va creşte exponenţial, deși nu sunt pregătiți „din punct de vedere tehnic, deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit. Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale”.
În contextul în care „va creşte nevoia de asistenţă medicală a populaţiei, concomitent cu riscul de infectare a personalului care lucrează în cabinetele medicale”, va deveni inevitabilă aglomerarea Unităţilor de Primire Urgenţe ale spitalelor şi va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, deși acest fapt ar trebui evitat pe cât posibil.
Medicii de familie subliniază că, pe durata unei epidemii, interesul comun al medicilor şi pacienţilor este reducerea numărului de consultaţii, dar acest lucru trebuie dublat de asigurarea unor venituri constante la nivelul mediei ultimelor trei luni, chiar dacă numărul de consultaţii scade şi chiar dacă medicul intră în carantină sau izolare, în mod similar cu atitudinea faţă de finanţarea spitalelor.
Pe de altă parte, medicii atrag atenția că se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 şi fără card de sănătate, însă sunt semnale că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracţionat aceste prescripţii, iar „facilităţile legislative reale se amestecă cu anunţuri ale CNAS care în prezent nu au fundament juridic şi care menţionează doar că se are în vedere o anumită serie de măsuri care nu sunt efectiv aplicabile fără să fie validate printr-un ordin de preşedinte al CNAS” și solicită, public, rezolvarea neajunsurilor.
Medicii de familie acceptă însă că „este esenţial să ne pregătim temeinic pentru zilele ce vor urma, să dăm dovada de profesionalism şi solidaritate şi să susţinem o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acţiuni care ne vor ajuta să depăşim împreună aceste momente dificile ale profesiei noastre”.