Colectarea și eliminarea medicamentelor expirate ar putea intra în sarcina producătorilor și importatorilor

29 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Un proiect de lege în acest sens a trecut de Senat și mai urmează că primească undă verde de la Camera Deputaților.

 

Colectarea și eliminarea deșeurilor reprezentate de medicamentele expirate sau rămase nefolosite de pacienți ar urma să fie reglementată printr-o lege aflată în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a primit vot favorabil de la Senat. Conform proiectului de lege, sarcina ar urma că fie preluată de producătorii și importatorii de medicamente, degrevându-se astfel farmaciile, care se ocupă în prezent de colectarea medicamentelor expirate de la populație. Inițiatorii legii spun că gestionarea acestor deșeuri medicale era incomplet reglementată, iar odată cu adoptarea proiectului se va crea un cadru legislativ strict, care va acorda atribuții în acest sens producătorilor și importatorilor.

Astfel, aceștia ar urma să suporte costurile gestionării deșeurilor de medicamente, fie în mod direct, prin contractarea serviciilor unor firme autorizate de colectare și tratare a acestora, fie în mod indirect, prin organizații pentru implementarea răspunderii extinse a producătorilor (OIREP). În acest mod, devin responsabili  pentru finanțarea colectării și eliminării deșeurilor, cum sunt medicamentele expirate, cu ambalaje deteriorate sau retrase de pe piață de producători.

 

Legea prevede si sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi, sancțiuni care pot ajunge de la amenzi, la suspendarea sau retragerea licenței.

Proiectul de lege mai menționează că OIREP-urile vor putea funcționa doar în urma aprobării primite de la o comisie care ar urma să fie reglementată de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Aceste organizații va trebui să raporteze lunar către Administrația Fondului pentru Mediu, pe bază de documente justificative, cantitatea de deșeuri de substanță farmaceutică colectată și eliminată. De asemenea acestea vor avea obligația de a plăti anual, către Administrația Fondului pentru Mediu, o contribuție de 30 lei pe kilogram de deșeuri, pentru deșeurile care nu au fost colectate şi eliminate, obligație care va reveni totodată și producătorilor și importatorilor de medicamente. În cazul în care un OIREP intră în insolvență obligația achitării acestei contribuții va reveni tot producătorului.

 

Proiectul legislativ stabilește și unele obiective privind colectarea deșeurilor de medicamente. Astfel, pentru primul an se dorește eliminarea a 10% din greutatea substanței farmaceutice puse pe piață în anul precedent, în timp ce anul următor, procentul va crește la 20%. Începând cu anul al treilea, procentul se va stabili în baza unui calcul realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proiectul de lege prevede obligații și pentru farmacii, care va trebui să încheie contracte cu firme autorizate în vederea gestionării deșeurilor, să asigure gratuit pentru populație posibilitatea de a se debarasa de deșeuri în recipiente dedicate, să țină evidența lunară a deșeurilor preluate și predate în vederea eliminării și să o raporteze Administrației Fondului pentru Mediu. Farmaciile nu vor fi considerate însă colectori de medicamente expirate, și astfel nu vor avea obligația să se autorizeze suplimentar pentru îndeplinirea acestor obligații.

Nu în ultimul rând, neînregistrarea la Administrația Fondului pentru Mediu a producătorilor sau importatorilor va fi considerată infracțiune şi se va sancționa penal sau cu amendă. De asemenea, unele fapte considerate contravenții, cum ar fi lipsa evidențelor, se vor sancționa cu amendă de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării.


Adaugati un comentariu


 

*