Comitet interministerial de urgenta pentru rezolvarea problemei vaccinurilor

Noua structura a fost infiintata astazi, in urma unei intalniri pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o cu ministrul Sanatatii, decizia fiind comunicata intr-o conferinta de presa.

 

Sorin Grindeanu, Florian Bodog

Sorin Grindeanu, Florian Bodog

Doua noi structuri infiintate special in acest scop se vor ocupa, incepand de astazi, de rezolvarea problemei vaccinurilor si preintampinarea aparitiei unei noi crize pe piata autohtona. Decizia a fost luata la cel mai inalt nivel, in urma unei noi runde de intrevederi intre Florian Bodog, ministrul Sanatatii, si premierul Sorin Grindeanu. Anuntul infiintarii celor doua structuri a fost facut la finalul acestei intalniri, cand a avut loc si o conferinta de presa.

Potrivit premierului Sorin Grindeanu, in primul rand este vorba de un comitet interministerial de urgenta a carui infiintare va fi aprobata in cursul zilei de azi printr-un memorandum si care va avea rolul de a gestiona disfunctionalitatile aparute in programul de vaccinare. Odata cu acest anunt, premierul Grindeanu a confirmat si infiintarea la nivelul Ministerului Sanatatii a unei unitatii de management al vaccinarii, decizie luata in urma unei intalniri anterioare cu ministrul Bodog. „Astazi vom aproba printr-un memorandum infiintarea unui comitet interministerial de urgenta pentru solutionarea disfunctionalitatilor aparute din programul national de vaccinare. Este o chestiune extrem de importnanta si totodata, tot astazi se aproba o noua organigrama, o noua functionare in Ministerul Sanatatii, care contine si un nou modul, o unitate de management a vaccinarii, iar aceasta unitate va fi responsabila de tot ceea ce inseamna procesul de vaccinare de la achizitionare pana la administrarea vaccinului incluzand aici, si chiar tin sa subliniez acest lucru, campania de constientizare a populatiei”, a declarat Sorin Grindeanu, in cadrul conferintei de presa mentionate.

 

Dr. Adriana Pistol

Dr. Adriana Pistol

In contextul in care scaunul ministrului Florian Bodog se clatina, dupa ce Liviu Dragnea a lansat ideea unei posibile remanieri si si-a manifestat nemultumirea fata de felul in care se rezolva criza vaccinurilor, premierul nu a omis sa plaseze raspunderea in seama fostei guvernari. El a mentionat ca in mandatul actualului ministru, Ministerul Sanatatii a trebuit sa actioneze pompieristic, pentru a „stinge diferite focuri” aparute din cauza proastei gestionari a predecesorilor sai.

La randul sau, ministrul Florian Bodog a declarat ca noua unitate din structura Ministerului Sanatatii va avea cinci membri si va fi coordonata de catre medicul epidemiolog Adriana Pistol, directoul Institutului National de Sanatate Publica. Unitatea va avea o componeneta de achiztii, o componenenta de sanatate publica si o componenta juridica. Infiintarea acestei unitati era prevazuta si in proiectul Legii Vaccinarii, aflat in prezent in dezbatere publica, insa premierul si ministrul Sanatatii au cazut de acord in timp ce legea mai necesita dezbateri, acest demers constituie o urgenta. S-a decis, astfel, infiintarea unitatii inainte ca legea sa fie promulgata, astfel incat sa se rezolve actuala criza a vaccinurilor, iar pana in toamna sa se faca stocuri si de vaccinuri gripale, astfel incat imunizarea sa fie demarata la timp.

 

imunizare - vaccinMinistrul Bodog a mentionat ca, referitor la obligativitatea imunizarii si eventualele sanctiuni din Legea vaccinarii, a fost informat ca, pe langa Franta, si in Italia s-a decis interzicerea copiilor nevaccinati in unitatile de invatatamant. Ministrul Sanatatii a mentionat ca in contextul in care rata vaccinarii este sub media europeana si destul de scazuta fata de recomandarile OMS privind protectia fata de bolile prevenire prin imunizare, se ia in calcul si posibilitatea revenirii la imunizarea in comunitatile scolare, dar si a aplicarii unor sanctiuni, intrucat medicii de familie sunt cei care gestioneaza imunizarea si rezultatele vor deinde si de felul in care acestia isi vor face treaba.

La intrebarea jurnalistilor privind liberatatea parintelui de a decide daca isi imunizeaza sau nu copilul, primul ministru a declarat ca este un subiect sensibil, dar nu trebuie sa uitam ca liberatatea unui individ inceteaza atunci cand incalca libertatea celuilalt si cu atat mai mult a unor comunitati. In contextul in care copiii nevaccinati ii pot imbolnavi pe ceilalti, este de discutat in ce masura vaccinarea ar putea fi obligatorie sau daca se vor aplica sanctiuni. Grindeanu a mentionat insa ca mai intai, Romania are datoria sa asigure stocurile de vaccin care vor permite imunizarea tuturor celor care vor sa-si vaccineze copiii, pentru a si-i proteja de riscurile unor complicatii grave generate de bolile care pot fi prevenite prin imunizare.

 

vaccin testTotodata, premierul Sorin Grindeanu a declarat ca este necesar sa se creeze un cadru predictibil, pentru a nu se mai ajunge in sitatii similare cu cea actuala, in care vaccinurile risca sa dispara total de pe piata. Premierul a declarat ca toata lumea isi doreste acest cadru predictibil, aceasta este o concluzie pe care a tras-o atat in urma dicutiilor cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cat si cu reprezentantii industriei farma, situatia fiind valabila atat pentru producatorii de vaccinuri cat si pentru cei de medicamente.

„Odata rezolvata aceasta criza, dorinta mea si a noastra este sa cream acel cadru predictibil. Odata cu legea vaccinarii care se afla in acest moment in dezbatere, cred ca vom reusi sa cream acest cadru, care sa ne aseze pe o baza corecta, o baza care asa cum spuneam sa fie una predictibila care sa nu ne mai duca in situatii asa cum am avut si cum avem. Cred ca este important sa gestionam bine si campania de vaccinare gripala, trebuie sa se desfasoare in aceeasi parametri, astfel incat sa asiguram pe de o parte necesarul de vaccinuri, pe de alta parte sa facem tot ceea ce tine de noi in a constientiza populatia de necesitatea vaccinarii. Pe de alta parte, este necesar sa se puna la punct tot acest lant, de la achizitie pana la administrare”, a mai precizat primul ministru.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*