Sorina Pintea a anunțat județele în care va fi extinsă campania de recuperare vaccinală

Acest lucru se va întâmpla însă după începerea anului școlar, pentru că pe timpul vacanței mulți copii sunt plecați din localitățile de reședință, iar o astfel de activitate desfășurată acum nu ar avea maximul de eficiență.

 

După debutul promițător de săptămâna trecută, campania de recuperare vaccinală demarată de Ministerul Sănătății, în colaborare cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, își desfășoară zilele acestea o nouă etapă. De această dată se urmărește imunizarea copiilor din cartierele Colonia Bistriţei şi Orbic ale orașului Buhuși, din județul Bacău. Și acțiunea precedentă s-a desfășurat tot în județul Bacău, ministrul Sănătății precizând ca s-a optat pentru demararea campaniei în această zonă din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă care au fost înregistrate aici, fiind consemnate și patru decese din cauza acestei boli.

De altfel, Sorina Pintea s-a deplasat astăzi, personal, la Buhuși, pentru a verifica la fața locului modul în care se desfășoară campania, însoțită și de reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, împreună cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Miljana Grbic.

Dacă în luna mai, în cadrul atelierului de lucru organizat la Slănic Moldova, care a precedat startul campaniei, numărul copiilor nevaccinați din orașul Buhuși, conform catagrafiilor de la acea dată, era de 159, până la organizarea acțiunii de astăzi au fost vaccinați 140 de copii, dar și adolescenți cu vârsta de până la 18 ani. În prima parte a zilei de astăzi au fost vaccinați alți 82 de copii, iar campania a continuat până la finalul zilei”, informează MInisterul Sănătății.

 

Mai întâi, ministrul a organizat o întâlnire cu șefii de DSP-urilor din judetele Iași, Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău și Buzău, de la care a dorit să știe cu ce probleme se confruntă și cum stau cu recuperarea restanțierilor la vaccinurile incluse în Programul Național de Imunizare și mai ales la cel antirujeolic.

Cu siguranță, nu voi putea ajunge în toate comunitățile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel național. Acesta este motivul pentru care astăzi am considerat necesară prezența directorilor și ai medicilor epidemiologi din cadrul Direcțiilor de sănătate publică din alte 5 județe învecinate. Văzând cum se desfășoară lucrurile aici, aceștia vor putea organiza propriile campanii în colaborare cu autoritățile locale. Pentru că sănătatea copiilor noștri este responsabilitatea noastră, a tuturor, medici de familie împreună cu autorități centrale și locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

După discuțiile avute cu reprezentanții DSP-urilor, Sorina Pintea s-a deplasat, împreună cu aceștia și cu reprezentanții comunității locale, la centrul comunitar din Buhuși, unde s-a desfășurat acțiunea de vaccinare.  Ca și în acțiunea pilot, organizată săptămâna trecută la Coțofănești, campania de de la Buhuși a constat într-o sesiune de informare și educare a părinților cu privire la importanța vaccinării realizată de medicul specialist în evaluarea și promovarea sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacău. Specialistul a răspuns întrebărilor adresate de părinți, iar după sesiunea de informare, copiii au fost consultați de către medicii voluntari participanți la activitate, iar copiii fără contraindicații au fost vaccinați pentru recuperarea imunizărilor din planul național de vaccinare, atât ROR, cât și tetravalent.

 

Ministrul a stat de vorbă cu părinții întâlniți pe traseu, dar a vizitat și câteva dintre locuințele familiilor care, din necunoaștere sau dezinformare au refuzat anterior vaccinarea. 

Ulterior, acestea au răspuns favorabil la apelul ministrei, care a subliniat că aceasta dovedește că informarea directă și deplasarea în teritoriu sunt cele mai eficiente metode de convingere și au un impact puternic, mai ales când vorbim despre vaccinare. „Am decis să venim aici unde sunt două cartiere în care avem 200 de copii de vaccinat. De săptămâna trecută, autorităţile locale au început să se pună în mişcare şi mai sunt doar 130 de copii de vaccinat. Este foarte importantă implicarea autorităţilor locale iar la Buhuşi, centrul de vaccinare a fost organizat în centrul social. Primăria a pus la dispoziţie mijloace de transport pentru a putea aduce părinţii cu copiii, pentru că ei nu vor veni niciodată sau vor veni foarte puţini”, a declarat ministrul Sănătății.

 

De la centrul de vaccinare, ministrul Sănătății, împreună cu reprezentanții OMS și UNICEF, însoțiți de autoritățile locale, au mers în  cartierul „Colonia Bistriței”, una din comunitățile cu grad scăzut de  vaccinare. Aici, locuitorii au primit informații despre beneficiile vaccinarii chiar de la ministrul Sănătății, care a stat de vorbă cu toți cei prezenți. Ministrul Sănătății s-a declarat impresionată de poveștile de viață aflate cu ocazia deplasării ăn cartierele cu populație vulnerabilă, care mai de care mai impresionante. În mod deosebit, spune că a fost marcată de cazul unei mame în vârstă de doar 12 ani, întâlnit săptămâna trecută la Coțofănești, care s-a prezentat cu copilul la vaccinare și a fost imunizată împreună cu acesta. De asemenea, Sorina Pintea s-a declarat foarte mișcată de cazul întâlnit azi la Buhuși, al unei tinere de 37 de ani, care este deja bunică la această vârstă și crește copiii fiicei sale care s-a sinucis.

Totodată, ministrul a anunțat că acțiunea demarată în județul Bacău va fi extinsă și la nivelul altor județe unde s-a înregistrat o rată scăzută a imunizării și în același timp un număr mare de cazuri de rujeolă și de decese.

 

Sorina Pintea a spus că se va continua „vaccinarea împreună cu partenerii noştri, după ce şcoala va începe, pe 15 septembrie, în Mehedinţi, Caraş Severin, Olt şi Vaslui, pentru că statisticile vorbesc. Săptămâna trecută au fost 209 cazuri noi de rujeolă. Suntem în continuare pe primul loc în Europa şi nu putem lăsa lucrurile să rămână aşa. Am încredere şi în medicii de familie pentru că vor prinde curaj când vor vedea că nu sunt singuri”.

La rândul său, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, a subliniat că asistenții medicali și mediatorii sanitari romi sunt esențiali în informarea părinților cu privire la importanța vaccinării și în mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinală antirujeolă de la Coțofenești și Buhuși și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii în 45 de comunități din Bacău au demonstrat că parinții își vaccinează copiii atunci când autoritățile centrale și locale își unesc forțele”.

 

 Campania „door to door”, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, inițiată de Ministerul SănătățiiEste important să crească acoperirea vaccinală prin imunizarea de rutină pentru a preveni astfel de focare în viitor. În plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate vârstele, copii care au ratat vaccinarea în trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutină, a declarat, la rândul său, Miljana Grbic, șeful Biroului OMS pentru România.

După vizita în teren și la centrul comunitar, Sorina Pintea a vizitat Spitalul Orășenesc Buhuși, unde a avut o dicuție cu conducerea unității medicale, de la care a aflat care sunt problemele cu care se confruntă spitalul și pașii pe care i-a făcit pentru implementarea standardelor de calitate. Ulterior, ministrul a vizitat secția Chirurgie Generală și compartimentele de Primire Urgențe, de Îngrijiri Paliative, de Neurologie și de Pediatrie, iar la sfârșit s-a declarat plăcut impresionată de organizare, curațenie și personalul medical. 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*